TZ Novi Vinodolski

Vinodol za sezonu nudi četiri velike manifestacije

Anto Ravlić

Drivenik – čuvar kroz povijest, Ružica Vinodola, Vinodolske ljetne večeri i Fešta od kilometra, najvažnija su događanja tijekom sezone



BRIBIR Turistička zajednica Vinodolske općine u sezonskom periodu, po uzoru na prethodne godine, nastavlja s realizacijom tradicionalnih projekata kao što su Drivenik – čuvar kroz povijest, Vinodolske ljetne večeri i Ružica Vinodola…


– Takve aktivnosti smatramo izuzetno važnim za daljnju turističku budućnost Vinodola kao turističke destinacije, ističe direktorica TZ Vinodolske općine Iris Bruketa Milić.


Drivenik – čuvar kroz povijest planira se održati 24. i 25. lipnja 2017. Cilj manifestacije je oživljavanje srednjovjekovne povijesti grada Drivenika i vinodolskog kraja, Manifestacija uključuje prezentaciju bogate hrvatske kulturno-povijesne baštine, brojne interaktivne predstave, te radionice s područja srednjovjekovne oživljene povijesti.




Projektom se želi afirmirati i iskoristiti turistički potencijal kaštela Drivenik kroz dvodnevno događanje srednjovjekovne oživljene povijesti koje će na jednom mjestu okupiti brojne razine programa za očuvanje kulturne i povijesne hrvatske baštine, od vojne povijesti, svakodnevnog života, gastronomije, obrta, zanata, umjetnosti, objašnjava direktorica TZ Vinodolske općine.


Dječji dani


Inicijativom Udruge »Djeca Kraljevice« 30. lipnja u driveničkom kaštelu održat će se 3. dječji festival »Dječji dani«.


Vinodolske ljetne večeri manifestacija je koja će se tijekom srpnja i kolovoza organizirati 17. put. – Cilj je i dalje držati nivo manifestacije, a iz godine u godinu priredba će se oplemeniti novim sadržajima, odnosno glazbom, kazalištem, knjigom i plesom oživjet će se stare i obnovljene frankopanske utvrde, crkve u Vinodolu, kao i ostale atraktivne lokacije u Bribiru, Grižanama, Triblju i Driveniku. Vinodolske ljetne večeri planiramo svečano zatvoriti 12. smotrom klapa Drivenik 2017. u driveničkom kaštelu, kaže direktorica Bruketa Milić.

Turističke zajednice Vinodolske općine i Novog Vinodolskog organizirat će ove godine 14. put manifestaciju Ružicu Vinodola. Ove će se godine program na području Vinodolske općine organizirati 11. kolovoza 2017. Na Ružici Vinodola sudjeluje 12 kandidatkinja iz cijele Primorsko-goranske županije i šire koje se natječu u devet igara vezanih uz vinarstvo i vinogradarstvo, kao i običaje iz nekadašnjeg života u Vinodolu.


Fešta od kilometra


Po uzoru na prethodnu godinu, i u 2017. godini planira se održati manifestacija, nazvana Feštom od kilometra. Fešta će se održati 15. kolovoza na Obali Petra Krešimira IV ili tzv. Bribirskoj obali u Novom Vinodolskom. Štandovi će pokriti kompletnu Bribirsku obalu, sve do Novog Resorta.


Uzimajući u obzir da je lokacija fešte inače omiljena među Bribircima koji se tamo rado kupaju, Novljani su odlučili Bribiru posvetiti poseban kutak na obali. U Bribirskom domaćem kutku posjetitelji će moći uživati u zvukovima Bribirskih tamburaša, suvenirima te bribirskoj gastro ponudi gdje će kušati autohtona gastro delicija bribirski prisnac.


– Većina pokrenutih manifestacija postala je tradicionalna i svake godinu nastojimo nadograditi i poboljšati program. Osim što su naše lokacije atraktivne i posebne, isto tako su i dislocirane, što znači da imamo ciljanu publiku koja redovito posjećuje naša događanja. Svake godine broj posjetitelja raste. Nudimo raznolik program u kojem svatko može pronaći ponešto za sebe.


Ovaj kulturni segment turizma vrlo je bitan za daljnji razvoj našeg kraja, a njegova značajnost se prije svega očituje u tome što diverzificira ponudu te time doprinosi, osim ostalih pogodnosti, i geografskom proširenju potražnje na zaleđe obale, zaključuje direktorica TZ Vinodolske općine Iris Bruketa Milić.