Novi uspjesi

Vinarija Pavlomir dobila dva zlata na Vinistri, ali i prvu vrhunsku žlahtinu

Anto Ravlić

Pavlomir je dobio zlatnu medalju na Vinistri za Muškat žuti i Cabernet Sauvignon, a stiglo je i priznanje za Žlahtinu. Ponosni smo na našu Žlahtinu, sortu koja je potekla iz Vinodola, kaže direktor Miroslav Palinkaš, ujedno i predsjednik Udruge Žlahtina koja okuplja i kolege s Krka



NOVI VINODOLSKI U Pavlomir su stigle dvije dobre vijesti. Dva zlata i jedno srebro s Vinistre, najjačeg vinskog događanja u Hrvatskoj te potvrda Zavoda za vinarstvo Republike Hrvatske da je Pavlomir prvi put proizveo vrhunsku Žlahtinu. Tako se u kategoriji »vrhunski« pridružila pjenušcu od Žlahtine koji je lani ušao u kuću vrhunskih.


Pavlomir je dobio zlatnu medalju na Vinistri za Muškat žuti i Cabernet Sauvignon. Žlahtina je najbolje ocijenjena u kategoriji mladih Žlahtina, nedostajalo je 0,75 bodova do zlata. Uspjeh je tim već ako se zna da u Istri teško prolaze vina s istočne strane Učke. Tek nekoliko vinara s Krka, Kastva i Rijeke, uz novljanski Pavlomir, uspjela su se probiti među najbolje.


Uzlazna putanja


– To je značajan uspjeh na najvećem natjecanju u Hrvatskoj. Kontinuitet dobrih rezultata na Vinistri se nastavlja, zadnjih nekoliko godina, otkako smo prisutni na Vinistri, nagrađivani smo srebrnim i zlatnim medaljama, što potvrđuje uzlaznu putanju kvalitete Vinarije Pavlomir, ističe direktor novljanske Vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš, ujedno i predsjednik Udruge Žlahtina koja okuplja i kolege s Krka.


Što se tiče dobivanja titule vrhunskog vina, nema kraj zadovoljstvu u Novom Vinodolskom.– Ponosni smo na našu Žlahtinu. Ipak je Žlahtina potekla iz Vinodola i red je da imamlo vrhunsku Žlahtinu u našim vinogradima i podrumima, ističe Palinkaš.

– Bio bih puno sretniji da svi mi u Primorsko-goranskoj županiji shvatimo da je Žlahtina autohtona sorta Primorja koja se očuvala kroz stoljeća. Svaki stanovnik naše županije trebao bi biti ponosan na našu Žlahtinu, smatra Palinkaš.



Danas vinska oaza na istoku Primorsko-goranske županije ima 30 hektara vinograda. Pridružit će im se još jedan simbol Primorja.– Krčimo dio šume, na poziciji gdje smatramo da bi mogle uspijevati masline jer nam je želja imati svoj maslinik, dodaje Palinkaš. Turizam grabi naprijed u Pavlomiru. Još jedan dokaz da su poljoprivreda i turizam dobitna kombinacija. – Sve je veći interes za kušaonicu Pavlomir. Sve veće oduševljenje turista, sve bolja suradnja s agencijama. Turisti zaista znaju uživati u vinima, kaže Miroslav Palinkaš.


Dva nova vina


Stigla su i dva zlata s međunarodne smotre vina Vinokap u Požegi, zlata su dobili Graševina i Rose Ružica Vinodola. U vinogradima na rubu Novog Vinodolskog svjesni su da nema vremena za samozadovoljstvo. Neprestano se odlučuju za nove izazove.


– Vinarija priprema dva nova vina. Chardonnay Barique i Caubernet Sauvignon Barique. To su vina koja su sazrijevaju u drvenim bačvama 11 mjeseci, objašnjava Palinkaš.


Zahuktali su radovi i u vinogradu.


– Lani smo doživjeli neugodan mraz koji je prepolovio urode. Šest hektara koje je načeo mraz zamijenit ćemo novim nasadima, sortama koje dolaze kasnije kako bi izbjegli rane proljetne mrazove. Vadimo dio Chardonnaya, Pinota bijelog i Frankovke, a na te površine planiramo posaditi Žlahtinu, Muškat žuti i Merlot. Vinograde koje je znatno oštetio mraz bolje je obnoviti nego oporavljati. To su prvi vinogradi koje smo zasadili u Pavlomiru, objašnjava Palinkaš.