Pučka zabava

VINCEKOVO U PAVLOMIRU Kobasice za duge grozdove, a slanina da vino bolje klizi niz grlo

Ljiljana Hlača

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Vincekovo je i ovog puta privuklo mnoštvo, slavlju su nazočili mnogobrojni prijatelji i partneri Vinarije Pavlomir. Zatim su tu bili predstavnici lokalnih i županijskih vlasti, turističkih zajednica, a za sve goste domaćini su organiziranali okrjepu



NOVI VINODOLSKI/PAVLOMIR Danas je povodom blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara, u vinogradima Vinarije Pavlomir u Vinodolskoj dolini održano tradicionalno druženje – Vincekovo; pučka zabava za ljubitelje vina.


Divan sunčani zimski dan bio je stvoren za proslavu ovog blagdana, inače karakterističnog za kontinentalne krajeve ali koji se već dobro udomaćio u Pavlomiru. Njegovim obilježavanjem najavljuje se rezidba loze i početak nove vinogradarske godine, uz blagoslov.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN





Vincekovo je i ovog puta privuklo mnoštvo, slavlju su nazočili mnogobrojni prijatelji i partneri Vinarije Pavlomir. Zatim su tu bili predstavnici lokalnih i županijskih vlasti, turističkih zajednica, a za sve goste domaćini su organiziranali okrjepu.



U skladu s tradicijom na dan sv. Vinka vinova se loza kiti kobasicama da bi grozdovi bili duži, kulenom da bi bili deblji i slaninom da bi vino bolje klizilo niz grlo.


Pa kako nalaže ritual – i lozu i kulen i slaninu pa na kraju i kobasice uz glazbenu podršku treba zaliti bijelim vinom, a za to su jučer bili zaduženi župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina te gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić. Vinograd je prije toga blagoslovio veličasni Mario Frlan.


Više možete pročitati u tiskanom izdanju Novog lista u četvrtak!