CrikvArt

Ulični zabavljači preplavili Crikvenicu: Bili smo na festivalu koji posjetiteljima garantira – osmijeh

Slavica Mrkić Modrić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Crikvenica je proteklog vikenda punim plućima živjela »CrikvArt«, odnosno Festival uličnih zabavljača koji su od ovog, i inače prelijepog gradića, načinili grad iz bajke. Grad u kojem je normalno da netko glavnom šetnicom hoda na štulama, da na plivalištu riga vatru, da u tili čas i ni iz čega iznikne fontana, da šetač postane performer i da se sve izokrene, a nikom ne smeta ta izokrenutost. Štoviše, navlači osmijeh na lica, pljesak i blicanje fotoaparata. O »sebićima« s uličnim artistima da ni ne govorimo.


Četvrti zaredom »CrikvArt« u dva dana trajanja okupio je performere iz Hrvatske, Italije, Makedonije, Francuske, Austrije… Službeni jezik festivala bili su pljesak i zveckanje kovanica u artističkim koferima i šeširima. Dakako da su najviše uživala djeca, ali i oni koji dijete u sebi nose neovisno o tome koliko su stari.


– Od prvog izdanja do danas, Festival uličnih zabavljača izaziva veliko zanimanje kako kod autohtonog stanovništva, tako i kod turista kojih, usput da kažem, trenutno na crikveničkoj rivijeri ima 23 tisuće ili deset posto više nego lanjske godine na današnji dan. Ljudi se vole smijati, a performeri jednostavno nose osmijeh sa sobom, kazala je Tea Car Reljac iz Turističke zajednice Crikvenice koja potpisuje organizaciju ovog uličnog showa.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin





Kolegica joj, Martina Slavnić dodaje kako se tijekom jedne večeri na pozornici Trga Stjepana Radića i obližnjoj šetnici, te parkovima izmjeni u prosjeku 25 performera u jednoj večeri. Zabave, koš i još!


Uz ulične zabavljače, u sklopu Festivala organiziran je i »Art sajam«, na kojem su izlagači predstaviti zanimljive i originalne proizvode. Tea i Martina kažu – bilo je nemoguće izbjeći kreativnu i pozitivnu energiju ovoga Festivala pa su se mnogi posjetitelji uključili u zanimljivu radionicu »Budi slikar na jedan dan!«, kojoj ni mi nismo odoljele. A svima onima koji su željeli barem oslikanim licem postati dijelom te crikveničke vesele priče želju je ostvarila Aleksandra Domijan koja kaže da je ipak najčešće oslikavala dječja lica. Jedno takvo bilo je i lice prelijepog curetka imena Natalia Tomić, koja s mamom Selmom i tatom Aleksandrom ljetuje u Crikvenici.


– Živimo u Norveškoj i prvi put smo u Crikvenici na ljetovanju. Lijepo nam je, a ova dva dana kad gradom vladaju performeri zbilja su posebna. Natalia uživa, a bogme i mi, rekao je Aleksandar.


Ako je suditi po izrazima lica u crikveničkom su uličnom artističkom događanju uživali mnogi, tako da kad TZ Crikvenice kaže da je to Festival s garancijom osmijeha, vjerujte, a ako ne vjerujete na neviđeno, iduće se godine dožonglirajte na štulama, biciklu ili kako god do Crikvenice.