Prodaja crikveničke tvrtke

UVBRIMD Jadran: Potrebno osigurati nastavak hotelijerske akltivnosti i cjelovitost ‘Jadrana’

P. N.

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

U VEZI PREDSTOJEĆE PRIVATIZACIJE JADRANA D.D. CRIKVENICA U PROCESU PRIVATIZACIJE JADRANA D.D. TREBA OSIGURATI NASTAVAK HOTELIJERSKE DJELATNOSTI I CJELOVITOST TVRTKE



Udruga vjerovnika bivših radnika i malih dioničara tvrtke Jadran (UVBRIMD JADRAN) smatra da bi se u slučaju kada je Upravno vijeće CERP-a donijelo Odluku 22.11.2017. da se hotelska tvrtka Jadran d.d. prodaje za 1/3 iskazane vrijednosti nekretnina u bilanci društva za 2017., dodatnim uvjetima za kupce većinskog paketa dionica Jadrana d.d. u kupoprodajnom Ugovoru između kupaca većinskog paketa dionica Jadrana d.d. i aktualnog većinskog vlasnika Jadrana d.d. (80% država RH, odnosno CERP) trebalo osigurati nastavak hotelijerske djelatnosti u Jadranu d.d. na način da kupac priloži „Plan poslovanja, ulaganja i razvoja Društva, usklađen s prostornim planovima“, odnosno osigurati cjelovitost tvrtke u vremenskom roku od 5 godina ( zabrane podjele tvrtke između kupaca, odnosno zabrana prodaje cjelovite tvrtke i pojedinačne prodaje hotela tvrtke u tom roku), budući da je hotelska tvrtka Jadran d.d. nositelj organiziranog turizma i najveća hotelska tvrtka u Gradu Crikvenici i okolici.


Prije izlistavanja na Zagrebačku burzu početkom siječnja 2018. oko 850 bivših radnika vjerovnika imalo je je prema stečajnom planu Jadrana d.d. iz 2013. preko 30 milijuna kn dionica Jadrana d.d. po nominalnoj cijeni, a oko 1000 branitelja imalo je oko 20 milijuna kuna dionica Jadrana d.d. po nominalnoj cijeni, ističe UVBRIMD Jadran.


Također, UVBRIMD Jadran se nada da će se dokapitalizacijom od strane kupaca u iznosu od 200 milijuna kuna u roku od 6 mjeseci od preuzimanja tvrtke, odnosno boljim rezultatima poslovanja u turističkoj sezoni 2018. značajno podići cijena dionica Jadrana d.d. na Zagrebačkoj burzi i time, budući da 850 radnika vjerovnika čeka preko 22 godine na naplatu svojih tražbina na osnovu razlika plaća i ostalih materijalnih prava u Jadranu d.d..




UVBRIMD JADRAN smatra da bivši NO i Uprava Jadran d.d. nisu izvodili investicije od 2016. – 2018. u skladu s HTL Horwath Zg „Strateškim poslovnim planom razvoja Jadrana d.d. 2016. – 2025.“, u njegovoj provedbi, jer je već 2016. ( godinu dana prije roka određenog strateškim planom razvoja ) krenula u obnovu Hotela Esplanade koja je završena tek 01.07.2017. vrijednu 42 mil. kn. za dobivanje 38 soba ( cijena 150.000 EUR/sobi) , što je sumnja se 2 puta viša cijena po sobi od prosječnih cijena preuređenja hotela sa 4*.


Također UVBRIMD Jadran smatra da su bivši NO i Uprava društva svojim nepridržavanjem samog strateškog plana razvoja tvrtke u praksi i gubitkom od 4.2 mil kn za poslovnu godinu 2017. nepopravljivo kompromitirali HTL Horwath „Strateški poslovnog plana razvoja Jadrana d.d. 2016. – 2025.“, te stoga predlaže da se u suradnji s novim konzultantom Uprava Jadran d.d. izradi novi Strateški plan razvoja tvrtke za razdoblje do 2025. Godine.


Stav UVBRIMD-a Jadran je da se aktualni sudski sporovi između radnika razlučnih vjerovnika i Jadran d.d. riješe što prije na način da se sklopi nagodba izvan suda dogovorom punomoćenika radnika vjerovnika Jadrana d.d. u stečaju i aktualne Uprave Jadrana d.d., odnosno da se sklopi nagodba, istovjetna ili povoljnija za radnike razlučne vjerovnike po uvjetima nagodbi sklopljenoj 23.10.2017. godine s 19 radnika razlučnih vjerovnika koji su imali upisane hipoteke na Kampu TN Kačjak u iznosu od 1.9 mil. kn.


S takvom bi se sudskom nagodbom okončali skupi, dugotrajni i nepotrebni sudski sporovi Jadrana d.d. i preostalih oko 40 radnika – razlučnih vjerovnika, koji se vode na Trgovačkom sudu u Rijeci, Visokom Trgovačkom sudu u Zagrebu, Vrhovnom sudu RH u ZG i Općinskom sudu u Crikvenici, a koje Jadran d.d. gubi na svim sudskim instancama, piše UVBRIMD Jadran u svom priopćenju.


U tom smislu UVBRIMD Jadran spreman je za pregovore s novom Upravom oko postizanja nagodbe s preostalih 40 radnika razlučnih vjerovnik van suda, koja bi bila zadovoljavajuća i za radnike razlučne vjerovnike, kao i za Jadran d.d.. , piše u priopćenju što ga potpisuje predsjednik UVBRIMD-a Jadran Mario Vukelić.