SKUP MASLINARA

U Vinodolu pokušavaju oživjeti maslinarstvo: ‘Kad bi svaki stanovnik posadio dvije masline…

Nada Matošević-Orešković

Iluzija je da će se Vinodol približiti Istri koja ima milijun maslina i da će se ljudi vratiti poljoprivredi, no maslinici su dodana vrijednost turizmu koji traži autohtone proizvode

BRIBIR Poljoprivredna zadruga »Plodovi Vinodola«, u suradnji s Vinodolskom općinom, Turističkom zajednicom Vinodolske općine, LAG-om Vinodol te maslinarkom Ružom Kršul organizirali su prvi Skup maslinara Vinodola. Skup u bribirskoj sokolani pokušaj je da se potaknu stanovnici Vinodolske doline da ožive maslinarstvo i poljoprivredu općenito u Vinodolu. Načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić je istaknuo da je skup organiziran kako bi žitelji Vinodolske općine dobili odgovor kako dalje. Na temelju onog što smo čuli i naučili na skupu, stvarajmo Vinodol kakvim ga želimo, rekao je Karlić izražavajući želju da skup postane tradicionalan. Procjenjuje se da Vinodol ima četiri do pet tisuća maslina. Od 22 maslinika na crikveničko-vinodolskom području evidentirana su 22 maslinika. Od toga 17 ih je na području Vinodolske općine. U Bribiru se nalazi više od 50 posto maslinika u Vinodolskoj dolini. Najveći maslinik nalazi se u Driveniku, s 350 maslina. Zanimljivo, to je jedini maslinik u Driveniku. Previše je usitnjenih posjeda i zapuštenih maslinika.

Potreban mali trud




Na skupu je dr. Željko Prgomet istaknuo da je potreban mali trud da bi se znatno povećao broj maslina. Da svaki stanovnik posadi dvije sadnice, to je sedam tisuća sadnica u Vinodolskoj općini. Naravno, iluzija je da će se Vinodol makar približiti Istri koja ima milijun maslina. Iluzija je i da će se ljudi vratiti poljoprivredi, no realnost je da će poljoprivreda i maslinici biti dodana vrijednost turizmu koji uvijek traži autohtone proizvode.


Ravnatelj Poljoprivredne zadruge Vinodol Luka Stojčić smatra da ima budućnosti za masline i druge mediteranske kulture u Vinodolskoj dolini.


– Vinodol je nekad bio poljoprivredni kraj, no iseljavanja, ratovi, promjena načina života izmijenili su način života tako da je poljoprivreda iščezla. Danas ljudi prepoznaju perspektivu u turizmu i neka značajnija poljoprivreda sigurno nije realnost. Osim toga, imamo problem s usitnjenim zemljištem. No, poljoprivreda danas može biti nadogradnja turističkoj ponudi i u tom kontekstu treba gledati na budućnost i razvoj poljoprivrede u Vinodolu, smatra ravnatelj PZ-a Vinodol Luka Stojčić.


Natječaj LAG-a




Na skupu u Sokolani moglo se čuti da Vinodol ima OPG-ove, no da je broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja zaista rade gotovo simboličan. I na tom planu trebat će puno raditi.


Da skup u Vinodolu zaista doživljavaju važnim, potvrđuje dolazak gradonačelnika Novog Vinodolskog Velimira Piškulića, predsjednika općinskog vijeća Vinodolske općine Borisa Miklića te direktorice TZ Vinodolske općine Iris Bruketa Milić.


Silvana Manestar iz LAG-a predstavila je prvi natječaj iz lokalne razvojne strategije, Održivost malih poljoprivrednih gospodarstava. Prijaviti se može registriran poljoprivredni proizvođač s područja LAG-a Vinodol. Kroz natječaj se može nabavljati skoro sve što je potrebno, što ulazi u dugotrajnu imovinu. Recimo, modernizacija opreme ili proširivanje nasada. Vinogradarstvo, pčelarstvo, maslinarstvo… nosi dodatne bodove. Rezervirano je milijun kuna za devet projekata.


Na skupu se moglo kušati domaće proizvode. OPG Kršul predstavio je svoje proizvode: namaz od maslina, marinadu od zelenih maslina, sir u maslinovom ulju sa biljem, bribirski prisnac, kolače od smokava, maslinovo ulje… OPG Šarar ponudio je medicu, šumski med, med od kadulje…