Izložba

U Krivom Putu održana četvrta županijska smotra konja i goveda

Dorotea Prpić

Na izložbi konja – hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca – te izložbi goveda, ličke buše, sudjelovalo je 35 uzgajivača konja, a pokazano je i 17 teladi te devet buša



KRIVI PUT  Pod  pokroviteljstvom Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva poljoprivrede te Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije, a u organizaciji Konjičkog kluba Ana iz Senja i Hrvatske poljoprivredne agencije, Središnjeg saveza udruga hrvatskog hladnokrvnjaka, Udruge uzgajivača Sokol iz Otočca i Konjičke udruge Istra na nogometnom igralištu NK Bunjevac u Krivom Putu održana je 4. Međužupanijska izložba konja –  hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca te izložba goveda – ličke buše.


Riječ je o autohtonim hrvatskim pasminama koje se uzgajaju uglavnom ekstenzivnom, pašnjačkom tehnologijom, čime se doprinosi očuvanju biološke raznolikosti  krajolika, a uz to imaju veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji hrane. Izložba ima i edukativni cilj, a to je unaprijediti i očuvati autohtone pasmine i potaknuti uzgajivače na moderan način uzgoja.


– Cilj izložbe je razvoj konjogojstva i govedarstva i očuvanje autohtonih pasmina – kaže Jure Turina, predsjednik konjičkog kluba Ana.U okviru izložbe je održan Bambino Cup, izložba teladi  na kojoj su djeca vodila i pokazivala grla teladi sa svojih gospodarstava.Izložbu su pomogli i gradovi Senj, Otočac, Brinje i Gospić, sudjelovalo je 35 uzgajivača konja, a pokazano je i 17 teladi te devet buša. Posjetitelji su imali priliku i jahati, ali i provozati se u kočijama s konjskom zapregom.

Uz izaslanika predsjednice Republike Darka Nekića, državnog tajnika u Ministarstvu uprave, otvorenju izložbe prisustvovali su i dožupan Ličko-senjske županije Vice Nekić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Željko Tomljanović, predstavnica Grada Zagreba Draženka Grah i ravnatelj Centra za poljoprivredu iz Rijeke Danijel Šoštarić.