BEZ NADZORA

U Krivom Putu imaju priličan problem: Mjestom lutaju krda divljih konja

Dorotea Prpić

Uništavaju pašnjake ovčarima, noće u dvorištima mještana, ostavljaju izmet i pustoš. Vlasnici iz susjedne županije navodno imaju zakupljeno zemljište, ali neograđeno. I za konje i za  zakup dobivaju poticaj i nije ih briga gdje su konji, navode Krivopućani



SENJ Konji koji lutaju bez nadzora na krivoputskom području su svakodnevica – kaže nam skupina Krivopućana okupljena u mjesnoj gostionici. Kreću se u krdima, a nerijetko se ne može automobilom dalje jer su na cesti i ne sklanjaju se. Tumaraju krivoputskim područjem, uništavaju pašnjake lokalnim uzgajivačima ovaca, noće u tuđim dvorištima, ostavljaju izmet i pustoš. Nije im za vjerovati i treba ih se kloniti jer što ako životinja od nekoliko stotina kilograma ili i cijelo krdo nasrne na vas. Navodno je nedavno bilo i sukoba vlasnika konja s lokalnim ovčarima jer im konji popasu ispašu za ovce, ali i sve drugo na što naiđu.


Sjekira u med


A vlasnici se znaju, iz susjedne su županije i navodno imaju zakupljeno zemljište od Šumarije što im je pokriće za držanje konja ovdje, ali neograđeno je i konji su kilometrima daleko od prostora u kojem bi trebali biti. I za konje i za zakup zemlje vlasnici dobivaju poticaj, nema što, pala im sjekira u med. Za vrlo malo rada dobivaju državne novce od kojih se može pristojno živjeti. I nije ih puno briga gdje su konji, bitno je da im osiguravaju prihod. A zima je posebna priča. Bez skloništa i hrane, te životinje prolaze pakao pa se ne zna treba li žaliti lokalne stanovnike ili te nedužne životinje prepuštene same sebi.


– Probali smo na sve moguće načine riješiti pitanje konja, ali ništa. Svake godine isto. Vlasnici ih tu i tamo obiđu i odu, a oni lutaju gdje stignu. Jedan je pred nekoliko dana bio u groblju, a sad je zahladilo pa su se jedne noći zavukli pod ceradu kod moje kuće. Kod susjeda su pojeli otavu – kaže Ivica Tomljanović, član krivoputskog Mjesnog odbora i dodaje kako vlasnike zanimaju samo poticaji.




– Ni vrta ne možeš imati, nit voćke, nikakve okućnice, sve razruju i pojedu. Pasu što uvate, a kad je snig, kopaju nogama i traže hranu – ogorčeno će Tomljanović.


Mještani se u svojoj muci i šale. Kažu, potjerat će konje na rotor u Senju pa će se onda rješenje za ove igre bez granica na relaciji državne institucije – vlasnici konja – mještani koji trpe štetu – itekako brzo naći. »Ako ne drži konja kako treba, treba mu ga odmah oduzeti. Ali ne, kod nas umjesto da se takve kažnjava, država ih potiče na to primamljivim poticajima«, kaže Tomljanović.


Jalovi dopisi Grada


Prema pisanom odgovoru dobivenom iz Grada Senja na temu konja bez nadzora, nadležne službe Grada su mjerodavnoj inspekciji u ovoj godini uputile više upita, što telefonskih, što pismenih po ovom pitanju. »Grad Senj svake godine od mjerodavnih inspekcijskih službi traži da postupe prema zakonskim odredbama – ovlastima vezano za predmetno pitanje i problem«, stoji u priopćenju Grada. Prevedeno po onoj narodnoj brigo moja prijeđi na drugoga – u Gradu svake godine napišu dopis nadležnoj inspekciji, ali koji su rezultati tog pisanja? Očito ih nema jer konji su i dalje na krivoputskom području, i dalje tumaraju, i dalje uništavaju, i dalje zagorčavaju život mještanima.