Završio festival šaha

Sve više mladih za drevnu igru na 64 crno-bijela polja

Franjo Deranja

Trojac zaslužan za pokretanje Međunarodne šahovske akademije u Crikvenici: Gari Kasparov, Zlatko Klarić i Damir Rukavina / Snimio Franjo DERANJA

Trojac zaslužan za pokretanje Međunarodne šahovske akademije u Crikvenici: Gari Kasparov, Zlatko Klarić i Damir Rukavina / Snimio Franjo DERANJA

Engleski šahovski velemajstor Nigel Short također je u Hotelu Park odigrao simultanku, a u nekoliko turnira u Hotelu Park i u Hostelu Stoimena – Rapid turnir za mlade, Blitz turnir i u turniru za osmoškolce – sudjelovalo je ukupno 180 šahista



CRIKVENICA   U Crikvenici je završio sedmodnevni Međunarodni festival šaha – Crikvenica 2018. Otvorio ga je bivši svjetski šahovski prvak i nedvojbeno jedan od najpoznatijih šahista u svijetu i propagator šaha, Gari Kasparov, simultankom u Hotelu Park, a nastavljen je Međunarodnim šahovskim kampom u gradskoj vijećnici.


I tu je Kasparov bio središnja figura. Održao je predavanje o zanimljivim i problemskim šahovskim završnicama.


Na taj je način u Crikvenici počela radom Međunarodna šahovska akademija koja će svoje stalne prostore imati u objektu nedavno temeljito obnovljene „Stare škole“ u središtu grada.




Engleski šahovski velemajstor Nigel Short također je u Hotelu Park odigrao simultanku, a u nekoliko turnira u Hotelu Park i u Hostelu Stoimena – Rapid turnir za mlade, Blitz turnir i u turniru za osmoškolce – sudjelovalo je ukupno 180 šahista.


Gari Kasparov, utemeljitelj Zaklade Adriatic, te direktor ove zaklade, hrvatski šahovski velemajstor Zlatko Klarić, zadovoljni su suradnjom s domaćinima, Crikveničanima, koji su očito prihvatili početak rada Šahovske akademije u njihovu gradu.


Zadovoljan je i crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina, također šahist – šahovski majstor – koji je uz Garija Kasparova bio jedan od pokretača ovog međunarodnog projekta.


Prema odzivu uglavnom mladih šahista, osim osmoškolaca, ljubitelja šaha iz Hrvatske, te Slovenije, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Belgije, sve više mladih ljudi prihvaća ovakav sustavan rad na afirmaciji te drevne igre na 64 crno-bijela polja.


Riječ je o projektu pod nazivom „Šah uz školu“ koji pledira uvođenje šaha kao izvannastavnog predmeta u osnovne i srednje škole.


Gari Kasparov – osim Zaklade Kasparov Adriatic – ima još svoje ogranke te institucije u SAD-u, Europi, Africi, Aziji i Pacifiku, te u Južnoj Americi.