Djelo Ante Jurkića

Spomenik senjskim braniteljima spreman za otvorenje

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Autor spomenika je akademski kipar Ante Jurkić za čiji je rad Stručno povjerenstvo ocijenilo da u potpunosti odgovara postavljenoj temi



SENJ S obzirom na to da su pri samom kraju radovi na uređenju okoliša i partera, spomenik senjskim braniteljima u Domovinskom ratu smješten u senjskoj luci uskoro bi trebao biti svečano otvoren.


Autor spomenika je akademski kipar Ante Jurkić čiji rad je prvonagrađen na natječaju za izradu umjetničkog rješenja spomenika poginulim senjskim braniteljima u Domovinskom ratu i idejnog rješenja uređenja partera na predmetnoj lokaciji u senjskoj luci, a koji je Grad Senj raspisao u prosincu prošle godine.


Stručno povjerenstvo za provedbu ocijenilo je kako prvonagrađeni rad u potpunosti odgovara postavljenoj temi složenošću simbolike brončane skulpture gajete s obostranim parovima vesala i kormilom, latinskim jedrom i jarbolom te flokom i betonski zakrivljenim postamentom.




Prema originalnom modelu skulpture autora, brončani odljev spomenika senjskim braniteljima izradila je Ljevaonica umjetnina ALU d.o.o. Zagreb, a radove na uređenju prostora, izradu postolja i uređenje partera spomenika izvodi firma Izgradnja d.o.o. iz Crikvenice. Na dijelu senjske luke gdje se nalazi spomenik prethodno je uređen obalni zid te izvršeno popločavanje i postavljena rasvjeta što je financirala Lučka uprava Senj, dok sam spomenik i njegov okoliš financira Grad Senj.


Istovremeno je Projekt kandidiran na javni poziv za sufinanciranje izgradnje, postavljanje ili uređenje spomen-obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu koji je raspisalo Ministarstvo obrane i u fazi je ocjenjivanja.