Teorija i praksa

Skup maslinara Vinodola: ‘Maslinu treba ošišati sa svih strana, poput frizera’

Nataša Car

Credit: N. CAR

Credit: N. CAR

Tridesetak poljoprivrednika okupilo se drugu godinu za redom na predavanjima u Sokolani u Bribiru. Na drugom dijelu skupa maslinari su se okupili u masliniku OPG-a Josip Kršul



BRIBIR – U Sokolani u Bribiru već drugu godinu za redom održan je skup maslinara Vinodola koji je okupio tridesetak poljoprivrednika. Ovogodišnji skup bio je podijeljen u dva dijela, a upravo drugi dio bio je novina. Radilo se o terenskom predavanju u masliniku OPG-a Josip Kršul gdje su maslinari u praksi mogli vidjeti kako je najbolje rezati maslinu te naučiti više o najboljem periodu za rezidbu, potrebnom alatu, ali i drugim maslinarskim temama.


Skup su prodajom svojih proizvoda otvorili pred- stavnici OPG-ova iz Vinodola. Svoje proizvode ponudili su OPG-ovi Josip Kršul, Tihomir Šarar, Mila Štifan i školska zadruga bribirske osnovne škole Dr. Josipa Pančića. Nedugo potom počela su predavanja za maslinare i sve one koji imaju interesa početi se baviti maslinarstvom. Ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije Dalibor Šoštarić prezentirao je rad Centra, voditelj LAG-a Vinodol Marjan Baričević prezentirao je djelovanje LAG-a te najavio natječaj za provedbu tipa operacije 6.2.1. »Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima«. Zanimljivo predavanje imao je nositelj kolegija Maslinarstvo i voćarstvo mediterana na Veleučilištu u Rijeci – Poljoprivrednom odjelu u Poreču dr. Željko Prgomet. On je gostima rekao sve o utjecaju navodnjavanja na prirodu, kvalitetu ploda i randman ulja sorte Istarska bjelica.



Prilikom rezidbe dr. Željko Prgomet objasnio je da treba paziti da se rezanjem otvori krošnja i dobije čim više prozračnosti i svjetla te dodao da se jača rezidba radi svake dvije do tri godine





Pravilna rezidba


Nakon teoretskog dijela u Sokolani, uslijedio je praktični dio u masliniku OPG-a Josip Kršul gdje je Prgomet sudionicima pokazao kako pravilno rezati maslinu. Rezidbu je usporedio s odlaskom kod frizera.


– Kad idete na šišanje, frizer vas mora ošišati sa svih strana jednako, tako je i s maslinama – usporedio je profesor. Prgomet je odlučio na nekoliko različitih sorti pokazati gostima točno kako ih treba obrezati pa je tako nekoliko maslina obitelji Kršul dobilo nove »frizure«. Prilikom rezidbe objasnio je da treba paziti da se rezanjem otvori krošnja i dobije čim više prozračnosti i svjetla te dodao da se jača rezidba radi svake dvije do tri godine. Iako se maslina inače reže ranije, od veljače do kraja travnja, prednost ovog kasnog rezanja bilo je to da se vidjelo gdje je urod. Inače se rezidbom maslina tjera da rodi i upravo je zbog toga valja pravilno ošišati jer ako se samo nasumično posijeku grane, to može biti kontraproduktivno.


Praktični dio skupa jako je zainteresirao sudionike koji su imali mnogo pitanja, od toga kad je najbolje rezati maslinu i kada to ne treba raditi, koji alat koristiti i treba li ga dezinficirati do specifičnih pitanja poput toga zašto je profesor odrezao koju granu. No, na praksi se išlo i dalje od rezidbe pa su zainteresirani saznali sve o bolestima koje mogu napasti maslinu, koje su sorte najpodložnije te sve o eventualnoj regeneraciji stabala. Prgomet je gostima otkrio i da je Casaliva idealna za ovo područje jer je to sorta sa sjevera Italije koja podnosi niže temperature i otporna je na rak.



Svoje proizvode ponudili su OPG-ovi Josip Kršul, Tihomir Šarar, Mila Štifan i školska zadruga bribirske osnovne škole Dr. Josipa Pančića



Zadovoljni odazivom


– Kad smo se mi tek počeli baviti maslinarstvom, savjetodavne službe organizirale su radionice obrezivanja, no mi smo s profesorom Prgometom odlučili organizirati predavanje na kojem maslinari mogu saznati sve od uzgoja, rodnosti, bolesti… – objasnila je nagrađivana maslinarka Ruža Kršul.


Skup je bio uspješan, a zadovoljstvo organizacijom i odazivom izrazila je i direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine Alenka Spoja.


– Ima dosta zainteresiranih ljudi koji pažljivo slušaju profesora i postavljaju mu mnoga pitanja. Želja nam je i sljedeće godine održati skup kako bi to preraslo u tradiciju – rekla je Spoja. I jedna od inicijatorica skupa Ruža Kršul smatra da se on polako pretvara u tradiciju koja će se nastaviti idućih godina.


Organizatori ovogodišnjeg skupa su Vinodolska općina, Turistička zajednica Vinodolske općine, LAG Vinodol i OPG Josip Kršul, a nakon završetka praktičnog dijela organizatori i sudionici nastavili su druženje uz ukusni gulaš od divljači.