Pet friendly

Šesto izdanje Adria Advent maratona: Tisuću maratonaca u četiri utrke, uz vlasnike trčali i – psi

Anto Ravlić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Na premijernoj psećoj utrci nastupilo je tridesetak sudionika, pasa i njihovih vlasnika. Ideja je bila dodatno promovirati Crikvenicu kao pet friendly destinaciju. Nakon dva tjedna kiše - sunce



CRIKVENICA Šesto izdanje crikveničkog Adria Advent Maratona okupilo je tisuću natjecatelja koji su se rasporedili u četiri utrke. Maraton, polumaraton, utrka građana na pet kilometara i kao novina Utrka šapa, humanitarna utrka s kućnim ljubimcima.


Na premijernoj psećoj utrci nastupilo je tridesetak sudionika, pasa i njihovih vlasnika. Ideja je bila dodatno promovirati Crikvenicu kao pet friendly destinaciju. Trebalo se trčati do plaže za pse koja je najzaslužnija za promociju Crikvenice kao pet friendly destinacije. No, gradnja luke Podvorska nije ostavila prostora trkačima.


Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler





Start i cilj maratona su u samom centru Crikvenice, na Trgu Stjepana Radića, a specifičnost utrke je staza uz more koja daje poseban pečat crikveničkom maratonu. Staza polazi od centra i prolazi Dramljem i Selcem, a dijelom i kroz Vinodolsku općinu.



Najbolja maratonka je višestruka crikvenička pobjednica Marija Vrajić (AK Maksimir). Druga je bila Agness iz Mađarske, a treća Maja Urban iz Maksimira. Maraton je osvojio Henry Kemboi, drugi je bio Robert Radojkovic iz Tar Vabriga, a treći Srđan Samardžić iz Banja Luke. U polumaratonu je ovaj redoslijed:


Prva Betty Chepleting (Mađarska), druga Tamara Čakić (Maraton-Uljanik), treća Mateja Meško. Kod muških je pobjednik Kibire Moses Kipruto, drugi je Zoran Zilte iz riječkog Kvarnera, a treći Tamas Olah. U utrci građana pobjedu je odnijela Tea Oljads, druga je Helena Gleda, a treća Ana Milojica. U muškoj konkurenciji najbrži je na pet kilometara bio Ivan Dradar, drugi Ante Živković, a treći Tobi Gaberdek.



Maraton je imao nevjerojatnu sreću s vremenom. Nakon dva tjedna kiše, sunce je obasjalo Crikvenicu. I pokazalo zašto se maraton trči u Crikvenici u prosincu, kada je sezona na kontinentu već gotova.– Fenomenalno. Kakvo vrijeme na rubu prosinca. Užitak za trčanje, komentirali su Slovenci.

Crikvenički maraton uz sportsku ima i turističko-promotivnu funkciju. Lani se u organizaciju uključila i hotelska kuća Jadran te tako podržala crikveničku turističku agenciju Via Mea koja je pokrenula maraton. Maraton je otvorio dva Jadranova hotela, International i Kaštel. I još jednom pokazao da sportske manifestacije mogu ispuniti crikveničku jesen i zimu.