Edukativna radionica

Savjeti stručnjaka: Turizam je “vau efekt”, neobjašnjivo šesto čulo

Anto Ravlić

Prilike su na sve strane, samo treba imati ideju – Željko Trezner / Snimio Anto RAVLIĆ

Prilike su na sve strane, samo treba imati ideju – Željko Trezner / Snimio Anto RAVLIĆ

Mit, magija, misterij i snovi su budućnost turizma. Ne trebate znati voziti bicikl, roniti, planinariti, morate znati sanjati, kaže Željko Trezner.  Predavač  kojeg se sluša u jednom dahu kaže da je Hrvatska zaglavljena u najrudimentarnijem konceptu turizma – more, sunce, plaža   



CRIKVENICA Nakon što je Turistička zajednica grada Crikvenice postala UHPA-ina domaća destinacija 2017./18., pokrenuta je konkretna suradnja koja će trajati godinu dana.


U Crikvenici je održana prva od četiri besplatne edukativne radionice za turističke agencije, zaposlenike turističke zajednice, lokalne samouprave, produkt menadžere, voditelje poslovnica i sve koji se bave razvojem proizvoda.


More, sunce, plaža


Glavni cilj radionica je kreiranje novih paket aranžmana i razvoj selektivnih oblika turizma. Radionica bi trebala probuditi lokalnu zajednicu, pomoći Crikveničanima da prepoznaju potencijale u svom susjedstvu, da ne budu slijepi pored zdravih očiju.



Trezner je istaknuo da razvoj turističkog proizvoda traži četiri godine strpljenja. Nema uspjeha preko noći. Predavač se prisjetio poduzetnika s Biokova koji vodi turiste na planinarske staze. – Četiri godine smo se mučili i ubijali, a sad me plaćaju za nešto u čemu uživam, rekao je čovjek koji je imao viziju i strpljenje i razvio posao od kojeg živi cijela obitelj.


Naposljetku, kako se izvući iz bezidejnosti koja rezultira turizmom čiji je početak i kraj na plaži. Jedan od ciljeva suradnje s UHPA-om je potpora razvoju destinacijskih menadžment kompanija (DMK) na crikveničkom području.


Zasad tek jedna agencija na crikveničko-vinodolskom području nudi doživljaj, više od pukog smještaja i jednoličnih izleta koji već svima izlaze na uši. Prvu od četiri edukativne radionica (Destinacijski menadžment – koordinacija aktivnosti lokalne zajednice i turističkih agencija na razvoju turističkih proizvoda) vodio je Željko Trezner, savjetnik UHPA-e i predavač na Veleučilištu Vern i Aspira.

Sudionik je niza projekata, član stručnih vijeća i grupacija u području upravljanja putničkim agencijama i održivog turizma općenito. Kao akademski djelatnik s velikim iskustvom u poslovanju uspješno je objedinio teoretsko znanje i praktična rješenja koja je objavio u brojnim priručnicima i stručnim radovima te predstavio na više od stotinu radionica, seminara i konferencija u Hrvatskoj i inozemstvu.



Rezultat održanih radionica će biti posebna brošura na engleskome jeziku u nakladi od deset tisuća primjeraka. U brošuri će se naći mjesta za programe turističkih agencija, nove ili modificirane paket aranžmane koji uključuju jednodnevne ili višednevne izlete. Brošura će se dostaviti u 47 država svijeta putničkim agencijama, turoperatorima, organizatorima putovanja, turističkim medijima, hrvatskim predstavništvima, a njeno će online izdanje biti trajno dostupno na www.waytocroatia.hr, svjetskoj platformi www.issuu.com i UHPA-inoj mrežnoj stranici. Evo prilike da crikveničke ideje odu u svijet, na prave adrese.



U gradskoj vijećnici petnaestak zainteresiranih. Predstavnici ronilačkog centra Mihurić, udruge Kušac, Jadrana, hostela Karlovac, Grada Crikvenice, TZ Grada Novog, četiri agencije, Biciklističkog kluba Crikvenica, crikveničkog Centra za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić. Od predavača kojeg se sluša u jednom dahu, mogli su doznati da je Hrvatska zaglavljena u najrudimentarnijem konceptu turizma. More, sunce, plaža. Zrće je napredniji rudimentarniji koncept, nadovezao se Trezner otkrivajući da je turizam »vau efekt«, šesto čulo koje ne možete objasniti, koje mora turist doživjeti.


Traže nepoznato


Mit, magija, misterij i snovi su budućnost turizma. Ne trebate znati voziti bicikl, roniti, planinariti, morate znati sanjati. Toliko mogućnosti imamo, a mi kao u gospodarstvu u turizmu prodajemo trupce umjesto namještaja, slikovit je Trezner. Polaznici radionice su mogli čuti savjet: zaboravite na jednodnevne izlete. Strukturu postojećih gostiju ne zanimaju izleti, trebate tražiti novu publiku za svoje ideje, prodajte pakete, predlaže Trezner. Prilike su na sve strane, samo treba imati ideju. U Senju klasični turisti bježe od bure, a vi privucite goste burom. Turisti traže i žele nepoznato. Pretvorimo činjenice koje su naizgled minus u pluseve. Amerikanci znaju za Austriju. Za Hrvatsku ne znaju. Užas? Ne. Super. Ne znaju gdje je Hrvatska. To je naša prednost, pozovimo ih u mističnu, neistraženu Hrvatsku u koju ne ide svatko.Trezner ponovno stiže u Crikvenicu u srijedu 29. studenog. Pozvao je Crikveničane da pošalju ideje u crikveničku turističku zajednicu, odabrat će najzanimljivije i analizirati na radionici.