Pozitivne brojke

SENJ SE BUDI Predsezona iznad očekivanja

Dorotea Prpić

Senj / Foto Dorotea Prpić

Senj / Foto Dorotea Prpić

Već nekoliko godina turistička sezona se produžuje, što je rezultat sve veće i bogatije turističke ponude u gradu i zaleđu te sve većeg broja manifestacija na čijoj se kvaliteti sustavno radi



SENJ  Sudeći prema statistikama predsezone, odnosno od siječnja do svibnja, senjski turizam i ove godine može očekivati nove rekorde. Prema podacima e-Visitora, u prvih pet mjeseci na području grada Senja zabilježeno je 1.512 dolazaka više nego lani, što je povećanje od 24,1%, te 4.438 noćenja više, što je povećanje od 31,5%, a to je premašilo i najoptimističnija očekivanja. U predsezoni 2017. godine zabilježeno je 6.267 dolazaka, a ove godine 7.779, dok su noćenja s 14.087 u prvih pet mjeseci lani porasla na 18.525 u istom razdoblju ove godine.


Uz to, iz godine u godinu raste i broj prijavljenih iznajmljivača kao i ležajeva na području grada Senja te u prosjeku iznosi oko 4 posto, dok broj noćenja raste između 10 i 15 posto, a kako rast broja noćenja postotkom uvelike premašuje rast smještajnih kapaciteta, isto se ogleda u većem broju dana popunjenosti koji je s 52 dana porastao na 58 dana, što je izuzetan rezultat.


Novi sadržaji


Već nekoliko godina turistička sezona se produžuje, što je među ostalim rezultat i sve veće i bogatije turističke ponude na području cijelog grada, a posebice zaleđu koje se budi u turističkom smislu, te sve većeg broja manifestacija na čijoj se kvaliteti sustavno radi.




Ove godine ponuda je upotpunjena novim sportskim sadržajima u rekreacijsko-sportskom centru Tenis u Senju u sklopu kojeg se turisti mogu okušati u nogometu, rukometu, tenisu, stolnom tenisu, boćanju, badmintonu, spravama za fitnes… Uz to, nedavno je u Krasnu svoja vrata otvorio i centar za posjetitelje Kuća Velebita čiji se postav proteže na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću i prožimaju kako bi se što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturne i prirodne vrijednosti.



Grad  Senj  je prepoznao važnost manifestacija za promociju Grada te je ove godine izdvojio znatno veća sredstva za iste. U 2017. godini za manifestacije je izdvojeno 610.000 kuna, dok je u 2018. godini iznos 1.250.450 kuna, što je dvostruko više nego prethodne godine.



– Posebno smo ponosni na razvoj cikloturizma koji je godinama bio zapostavljan, a navedena skupina turista slovi kao vrlo dobri potrošači. Stoga TZG Senja sustavno radi na podizanju kvalitete biciklističkih staza u vidu označavanja novih staza, uređenju vidikovaca i sličnog. Trenutačno imamo više od 200 kilometara označenih biciklističkih staza, a uspjeli smo i dionicu što prolazi duž cijelog senjskog zaleđa od Vrataruše do Krasna uvrstiti u europsku mediteransku biciklističku rutu EuroVelo 8 koja vodi od Španjolske do Cipra. U sklopu biciklističkih staza lani smo u suradnji s Udrugom pčelara Drača označili medne točke na kojima turisti mogu kušati i kupiti med i proizvode od meda, nagrađene zlatnim svjetskim medaljama za kvalitetu. O važnosti i kvaliteti našeg meda i mednih proizvoda te mednim točkama izdali smo i prateću brošuru koja se nalazi i na službenim stranicama TZG-a Senja – kaže direktor TZGS-a Viktor Samaržija.


Pola milijuna noćenja


Uoči turističke sezone TZG Senja organizirao je edukativnu radionicu pružateljima usluga smještaja u domaćinstvu kako bi se isti upoznali s novom zakonskom regulativom od strane Turističke i Carinske inspekcije te Porezne uprave. U sklopu edukativne radionice Nedo Pinezić prezentirao je brendiranja obiteljskog smještaja i oznaku kvalitete za Ličko-senjsku županiju »Blue & green homestay« te je održano predavanje fotokluba  Senj  pod nazivom »Slika govori više od tisuću riječi«, kojom je istaknuta važnost kvalitetne fotografije u svim oblicima oglašavanja, a posebice obiteljskog smještaja.


U vrijeme turističke sezone zbog prometno-geografskog položaja Turistički informativni centar u Senju posjeti veliki broj turista te je stoga i radno vrijeme TIC-a prilagođeno i turistima i iznajmljivačima i radi svakodnevno od 8 do 21 sat.


– Prateći naša glavna emitivna tržišta, i dalje se očekuju iznimno dobri rezultati, što bi bio već četvrtu godinu zaredom rast u broju dolazaka i noćenja između 10 do 15 posto. Tako u 2018. godini na području grada Senja očekujemo oko 400.000 noćenja u komercijalnom te više od pola milijuna noćenja zajedno s nekomercijalnim smještajem – kaže direktor Samaržija.