Nova pješačka zona

Rekonstrukcija u Crikvenici: Preradovićeva će postati duša grada

Anto Ravlić

Radovi će biti završeni do Uskrsa / Foto Anto RAVLIĆ

Radovi će biti završeni do Uskrsa / Foto Anto RAVLIĆ

Parter će se presvući u kamen, pristupni više u kaldrmu. Budući da je Preradovićeva ulica u doticajnoj zoni s Trgom Stjepana Radića i prirodni je nastavak trga, uređivat će se u istom stilu



CRIKVENICA – Počela je rekonstrukcija Ulice Petra Preradovića u centru Crikvenice. Nekad prometnica, donedavno ulica djelomično zatvorena za promet, pretvara se u pješačku zonu. U uređenje stotinjak metara duge ulice odnosno tisuću i pol kvadrata prostora, Grad Crikvenica će uložiti 3,5 milijuna kuna. Završetak radova očekuje se za Uskrs. Rekonstruirat će se i kompletna infrastruktura ulice koja nosi ime po pjesniku i generalu.


– Ideja uređenja Preradovićeve već dugo postoji. Kako smo završili trg, odlučili smo se za uređenje Preradovićeve. Parter će se presvući u kamen, pristupni više u kaldrmu. Kako je Preradovićeva u doticajnoj zoni s Trgom Stjepana Radića i prirodni je nastavak trga, uređivat će se u istom stilu. Istaknut će se stari kameni toš i dva velika stabla, muzej će dobiti otvoreni, prozračni ulaz, neće biti više iza nečega. Preseljenjem gradske vijećnice u staru školu, dobit će se novi prostor, to će nekako postati trg ispred muzeja, objašnjava zamjenik gradonačelnika Crikvenice Veselko Mutavgjić.



Nakon uređenja Trga Stjepan Radića prije tri i pol godine, na redu je Preradovićeva. Što je sljedeće u možda najatraktvnijem prostoru centra Crikvenice koji leži neiskorišten? Nekad se između Preradovićeve i autobusnog kolodvora nalazilo kino. Danas-sutra taj bi prostor trebao oživjeti jer je izvjesno da će se kolodvor seliti prema parkiralištu kod nogometnog stadiona. Najnoviji signali spominju gradnju hotela na mjestu kolodvora.




Park hrvatskih branitelja također će se osvježiti, a glavna zvijezda parka bit će Malik iz crikveničkih legendi. U susjedstvu je i parkiralište Petak. Jasno je da na najatraktivnijoj slobodnoj poziciji uz more parkiralište ne može dugoročno ostati. Spominjala se gradnja multimedijalnog centra s dvoranom, no razmišljanja su da je prostor predragocjen za takve sadržaje. Dvorana se može uklopiti i na nekoj drugoj lokaciji u širem centru.



Posadit će se još stabala kod pošte i drvored uz zapadnu stranu ulice, na kojoj se nalazi i dopisništvo Novog lista. Terasa Toša ostaje, ostavit će se pristup pošti i hotelu International koji ima servisni ulaz iz Preradovićeve. Prostor prema Autotransu također će se urediti. Zona zahvata ide do Skomeržine ulice. Stanovnici ulice će moći koristiti gradski parking povlašteni parking, a interventna vozila će po potrebi moći proći ulicom s čije će se južne strane postaviti podizni stupovi.


Ulica će biti mjesto manjih događanja, sajmova, izložbi na otvorenom, koncerata…


– Svih događanja zatvorenijeg tipa, za sve što je Trg Stjepana Radića prevelik. Preradovićeva će biti dom, duša grada, dnevni boravak, zanimljiv prostor. I zaštićeniji od bure. Sjetimo se kako je izgledala Noć muzeja prije, a vidjet će kako će izgledati Noć muzeja kad se uredi ulica, najavljuje Mutavgjić.


Izvođač je Izgradnja Crikvenica, a nadzor je povjeren Alm-Coptingu, domaćim crikveničkim snagama.