Ekologija i turizam

Razvoj cikloturizma: Na crikvenički rivijeru stižu električni bicikli

Anto Ravlić

Ministarstvo turizma dodijelilo je Gradu Crikvenici 240 tisuća kuna za projekt, ukupno vrijedan 700.000 kuna, koji će rasporediti električne bicikle u četiri mjesta. Bicikle će u Selcu, Crikvenici, Dramlju i Jadranovu moći unajmiti sami korisnici, 24 sata na dan, sedam dana u tjednu



CRIKVENICA Ministarstvo turizma dodijelit će više od deset milijuna kuna za razvoj cikloturizma širom zemlje. U Primorsko-goransku županiju stići će gotovo 2,4 milijuna kuna za 16 projekata u Primorju, na otocima i u Gorskom kotaru. Grad Crikvenica će dobiti 240 tisuća kuna bespovratnih sredstava iz Fonda za razvoj turizma za projekt Biciklom po rivijeri. Crikvenički projekt je vrijedan oko 700 tisuća kuna.


Projektom se financira kapitalno ulaganje u javnu turističku infrastrukturu u funkciji aktivnog turizma na području Rivijere Crikvenice – postavljanje javne infrastrukture za iznajmljivanje električnih bicikala na četiri lokacije, u Selcu, Crikvenici, Dramlju i Jadranovu. Ulaganjima će se ustrojiti sustav automatskog iznajmljivanja bicikala. Bicikle će na četiri lokacije moći unajmiti sami korisnici, 24 sata na dan, sedam dana u tjednu. Električne bicikle nabavit će Grad Crikvenica sredstvima iz gradskog proračuna.



Korištenjem električnih bicikala čuvamo okoliš, promičemo zdrav način života i smanjujemo upotrebu automobila. Stoga pozivamo sve građane i goste da svoje automobile ostave parkirane te da radije koriste bicikle kojim će svakako bolje doživjeti ljepote naše destinacije, ističu u Gradu Crikvenici.





Cikloturizam je prepoznat kao turistički proizvod s velikim potencijalom na području cijele Primorsko-goranske županije. Imajući u vidu svjetske trendove i sve veću popularnost razgledavanja destinacija biciklom, projekt je od velikog značaja za našu destinaciju jer omogućuje proširenje turističke ponude i jačanje cikloturizma na našem području te doprinosi održivoj mobilnosti, objašnjavaju u Gradu Crikvenici. Unajmljivanja bicikala pridonijet će i rješavanju problema s kojim se crikvenička rivijera susreće svake turističke sezone – velike prometne gužve i nedostatak parkirnih mjesta.


Električni bicikli pravi su izbor za samu brdovitu Crikvenicu. Uz zanimljivu trasu uz more, od Jadranova do Selca, podosta je uzbrdica. Na crikveničko-vinodolskoj rivijeri ucrtano je 300 kilometara biciklističkih staza, uglavnom u zaleđu. No, cikloturizam još nije zaživio i postao turistički adut rivijere.


Podsjetimo da crikvenička gradska uprava već ima iskustva s električnim biciklima. Prije tri godine nabavljeno je pet bicikala za komunalno redarstvo. E-bicikli su stigli u paketu s dvije pametne klupe. Uložilo se 70 tisuća kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 30 tisuća kuna.