Na inicijativu sindikata

Radnici Jadrana pamtit će ovu godinu: Prvi će put nakon stečaja dobiti – božićnicu

Anto Ravlić

Božićnicu od 500 kuna dobit će 184 radnika i stalna sezonca. Inicijativa sindikata je prihvaćena, iako nije bilo zakonske obaveze



CRIKVENICA Svim zaposlenicima i stalnim sezoncima crikveničkog Jadrana isplatit će se božićnice, prvi put nakon izlaska iz stečaja prije gotovo tri godine. Ukupno 184 radnika i sezonca dobit će po 500 kuna. Tome treba dodati i isplatu po 600 kuna za 71 dijete radnika u dobi ispod 15 godina, što je obaveza iz kolektivnog ugovora.


Inicijativu za isplatu božićnica upravi uputio je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije čija je voditeljica ureda Marina Cvitić ujedno i predstavnica radnika u Nadzornom odboru Jadrana.


Poticaj radnicima


– Činjenica je da postoji dogovor između uprave i sindikata da će se o eventualnim isplatama prigodnih nagrada (božićnice, uskršnje nagrade ili regresi za godišnji odmor) pregovarati nakon podmirivanja obveza iz stečajnog plana prema radnicima i bivšim radnicima-vjerovnicima te da nije postojala obveza uprave da božićnicu isplati. Na zadovoljstvo sadašnjih i bivših radnika-vjerovnika, Jadran je ove godine isplatio posljednji obrok potraživanja, a ta isplata predstavlja financijsko opterećenje društva.




Nadalje, svjesni smo činjenice da je društvo u ozbiljnom investicijskom zamahu, što je sa sindikalnog stajališta veoma pozitivno jer se dizanjem kategorije objekata i ulaganjem u postojeće objekte stvaraju pretpostavke za bolju popunjenost i povećanje prihoda, čime se dugoročno utječe i na zaposlenost, ali i na materijalni status radnika.


Međutim, bez zadovoljnog i motiviranog radnika uspjesi bi izostali. I zato smo, prepoznavši želje radnika, uputili zahtjev Upravi da isplati božićnicu u skladu s financijskim mogućnostima. Uprava društva pokazala je razumijevanje nagraditi ih i time pokazala da, s jedne strane, uvažava socijalne partnere, ali i da cijeni doprinos radnika koji je spremna i nagraditi. Uvjereni smo da će i ta isplata dodatno motivirati radnike koji su svojom požrtvovnošću dokazali da im je stalo do Jadrana i da su spremni i odlučni vratiti Jadran tamo gdje on i pripada, izjavila je sindikalistkinja Cvitić.


Novi izazovi


Zadovoljstvo isplatom božićnica prisutno je i u Upravi Jadrana.


– Izuzetno mi je drago da od ove godine krećemo i s isplatama božićnica, iako Kolektivni ugovor koji smo potpisali po izlasku iz stečaja ne propisuje takvu obvezu. Međutim, ovime smo radnicima željeli dati dodatnu motivaciju i pokazati da cijenimo njihov rad.


Često govorim da nam je cilj vratiti Crikvenicu tamo gdje pripada – u vrh hrvatskog turizma po kvaliteti, a na putu prema tom cilju vrlo su nam važni radnici i osobno cijenim doprinos svakog radnika u razvoju kompanije. Pred menadžment, radnike, ali i mene osobno, postavljeni su novi izazovi koji donose ubrzani razvoj Jadrana, podizanje kvalitete objekata i usluge što u znatnoj mjeri utječe i na razvoj čitave destinacije, istaknuo je predsjednik Uprave Jadrana Dino Manestar.



I Jadran može biti zadovoljan 2016. godinom. Zabilježeno je četiri posto više noćenja. U hotelima je plus šest posto. Uz dobre poslovne rezultate, obnovljeni su hoteli Omorika i Katarina, čime su postali prvi objekti u povijesti Jadrana sa četiri zvjezdice. Prije nekoliko tjedana započela je obnova hotela Esplanade vrijedna 35 milijuna kuna. Time će Jadranova ulaganja u tri godine dostići gotovo 100 milijuna kuna. Hotel na elitnoj lokaciji će se pozicionirati kao obiteljski odmorišni hotel visoke kategorije 4+ zvjezdica, s visoko individualiziranom uslugom za goste više platežne moći. Ulaganja su prilično čvrsto jamstvo da će Jadran još uspješnije poslovati i da isplaćivanje božićnice više neće biti vijest.



Prije roka


Radnicima će 2016. godina sigurno ostati u pamćenju kao dobra godina. U srpnju, dvije i pol godine prije roka, radnicima-vjerovnicima su isplaćene i sve obveze prema stečajnom planu. Od uspješnog okončanja stečajnog postupka u siječnju 2014. godine, bivšim i sadašnjim radnicima Jadrana d.d. u pet navrata isplatila je ukupno 30,5 mijuna kuna u novcu dok je 30,5 milijuna kuna preostalog duga vraćeno u dionicama tvrtke, sukladno pravomoćno potvrđenom stečajnom planu.