Mašćenje i pobiranje grožđa

RUŽICA VINODOLA Kolinda Grabar-Kitarović otvorila natjecanje u Pavlomiru

Nataša Car

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Prvi krug natjecanja uključuje mašćenje grožđa nogama, zatim ručno mašćenje grožđa te trčanje kroz vinograd i pobiranje grozdova. U prve dvije discipline bitna je količina iscijeđenog mošta, a u posljednjoj se mjeri vrijeme



​Manifestacija Ružica Vinodola se nastavila danas u Pavlomiru. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u Pavlomir te otvorila današnje natjecanje 11 kandidatkinja.


Prvi krug natjecanja uključuje mašćenje grožđa nogama, zatim ručno mašćenje grožđa te trčanje kroz vinograd i pobiranje grozdova. U prve dvije discipline bitna je količina iscijeđenog mošta, a u posljednjoj se mjeri vrijeme.



Nakon igara u vinogradu, sljedeća dva dana natjecanje se nastavlja na Precrikvi u Novom Vinodolskom. U drugom krugu natjecanja djevojke će se okušati u pražnjenju vode iz brentače, kreiranju ‘’vinca’’ od smokvi i lovora te mljevenju kave.




U ovom krugu u prve je dvije igre presudna brzina, dok je u trećoj bitna količina. U finalu je važna samo brzina, točnije kandidatkinje trebaju što brže preliti vino u butelju i začepiti je plutenim čepom, zatim etiketirati četiri boce i na kraju otčepiti bocu i uliti vino u čaše.



Sve igre popraćene su strogim pravilima, a njihovo kršenje se kažnjava. Jedina igra u kojoj je svim Ružicama zagarantirano maksimalnih 12 bodova je bonus igra, odnosno ispijanje natočenog vina.


Po završetku berbe u Vinodolu među beračicama u vinogradu bira se ona najvrjednija. Ružica se potom okruni vinovom lozom i uz pratnju starih glazbala na čelu povorke biva odvedena u grad. Tako kaže stara priča iz vremena vladavine obitelji Frankopan, a zapisivači kažu da se tradicija održala do 1880. godine.


 


Organizatori poznate i nagrađivane manifestacije su TZG Novog Vinodolskog, TZ Vinodolske općine i vinarija Pavlomir. Pokrovitelji su Grad Novi Vinodolski, Vinodolska općina i Katarina line koja je osigurala glavnu nagradu. Veliku ulogu u organizaciji manifestacije imaju i KUD Bribir, KUD Ilija Dorčić Novi Vinodolski, DVD Bribir i DVD San Marino Novi Vinodolski.