Od Senja do Novog

Punom parom iz letećeg starta: ‘Super je, a kako će biti kad je karneval’

Marinko Glavan



Počelo je peto godišnje doba – Karneval. A ako se po jutru dan poznaje, prva subota maškaranih tanci daje naslutiti da će ovogodišnji biti brz i žestok. Ljubitelji zabave pod maskama (ili bez njih), ovoga su vikenda pohrlili u dvorane i domove u kojima su se održavale maškare u istočnom prigradu, pa i dalje, sve do Senja. Inače slabije posjećena prva karnevalska subota ove je godine »odrađena« gotovo punom parom, u letećem startu, možda i zbog toga što su karnevalistima na raspolaganju još samo četiri, pa su odlučili ne gubiti vrijeme, kojeg i nema puno, jer već 14. veljače završava mesopust.


Naša ekipa obišla je nekoliko maškaranih tanci, a počeli smo u Senju. U Pučkom otvorenom učilištu Milutin Cihlar Nehajev, gdje se održavaju karnevalske zabave u organizaciji Grada Senja, popunjenost je bila više nego dobra, no u oči je upadao vrlo mali broj maskiranih sudionika. Možda je Senjanima još bilo prerano za maskiranje, prve subote karnevala, ali atmosfera je već oko deset sati bila prilično dobro zagrijana, uz živu glazbu i više nego pristojno popunjen plesni podij.


Među rijetkim maskiranima bili su pripadnici Plesne skupine Rožica i Udruge umirovljenika iz Senja.




– Senj ima dugu tradiciju karnevala, kao i poznati ljetni karneval. Za nas je vrlo važno da se ta tradicija održava i zbog toga je velika stvar da je Grad ove godine organizirao maškare ovdje u domu. Super nam je, kao i uvijek, jer svake godine sudjelujemo na karnevalu, rekla nam je Kata koja se na plesnom podiju zabavljala s ostatkom društva.



Razgovarali smo i s atraktivnom damom u krinolini, koja je, ispostavilo se s razlogom, imala samo riječi hvale za organizaciju.


– Ma savršeno je, pogotovo zbog toga što je ovo prvi karneval organiziran u mandatu mog supruga na mjestu gradonačelnika, haha, rekla je Milica Rukavina, »prva dama« Senja, supruga prošle godine izabranog gradonačelnika Sanjina Rukavine.


Još jedna »dama«, Kiki, uredno izbrijane brade i nogu, pohvalila je organizaciju.


– Svaka čast organizatorima i gradonačelniku, ovo je Senju trebalo, samo je meni malo prenapuhano i više liči na pučku zabavu nego na karneval, rekla je (ili rekao?) Kiki.


Nakon Senja, krenuli smo u Novi Vinodolski. Iako se po dolasku u centar nije činilo kao da se u gradu išta zbiva, jer na ulicama nije bilo žive duše, u Domu kulture, sasvim druga slika, s već dobrano zahuktalom plesnom zabavom. Za razliku od Senjana, neka se ne uvrijede, Novljani su već prvu karnevalsku subotu očito dočekali spremni, jer većina je bila maskirana. Jednako kao i brojni njihovi gosti, poput maškarane grupe iz Kraljevice, koja je u Novi stigla tek nekoliko minuta poslije naše ekipe, a u Dom su ušli uz zvuke limene glazbe i pjesmu, zahvalivši s pozornice domaćinima na gostoprimstvu, te obećavši da će dati sve od sebe da se i ove godine u Novom natancaju, naluduju i napiju. Novljani su im propisno odgovorili, poželjevši im dobrodošlicu i da se osjećaju kao u svom gradu.


Posebno brojni u Novom su bili »Veseli oldtimeri«, maskirani u kostime od prije kojeg stoljeća, ali nije nedostajalo ni drugih manjih, neformalnih skupina od koje je svaka nosila svoju masku, poput skupine đavolica koje smo zatekli na plesnom podiju.


Ma ovo je tek zagrijavanje. Prva subota. Nismo neka formalna skupina ali na karnevalu smo svake godine, uvijek s drugom maskom i pod drugim imenom. Odlična je atmosfera, a idući vikend nastavljamo, rekla nam je jedna od njih koja se za tu prigodu predstavia kao Angelina Jolie.


Do Novog su na maškare potegli i članovi maškarane skupine PomFRi, koju čine studenti Pomorskog fakulteta, inače jedne od najbrojnijih na Riječkom karnevalu, te zadužene za suđenje i egzekuciju riječkog Pusta.


– I dolasci u Novi već su polako postali tradicija naše maškarane skupine, jer već pet ili šest godina prvu subotu karnevala provodimo ovdje. Danas smo u prošlogodišnjim maskama, kada smo bili samuraji, ali uskoro ćemo pokazati i nove, jer čeka nas još puno karnevalskih zabava i događanja na kojima ćemo sudjelovati, poput izbora za Kraljicu karnevala, za koju, naravno, imamo i svoju kandidatkinju, kazala nam je Orijana iz skupine PomFRi.


Maškaranu turneju nastavili smo u Bribiru, gdje se u Domu održavala prva ovogodišnja zabava pod maskama. Tamo nas je dočekala nešto komornija atmosfera nego u Novom. Iako je većina, za našeg kratkog boravka u »glavnom gradu« Vinodola sjedila za stolovima, očito se tek zagrijavajući za feštu, ipak je bilo i onih rasplesanijih, kako mašakaranoj fešti i priliči. Nekima je, poput raspoložene kaubojske ekipe, Bribir bio tek prva postaja na turneji.


– Svaki vikend smo na maškarama, a odemo gdje stignemo i koliko stignemo, ha ha. Sad smo u Bribiru, kasnije ćemo do Novog pa do kud dospijemo. Glavno da je raspoloženje dobro i da se fešta, objasnila nam je kaubojka Krunoslava.


Iz Bribira odlazimo u Crikvenicu. Već na prilazima tamošnjoj sportskoj dvorani, u kojoj se održavaju maškare, jasno je da posjetitelja ima i više nego dovoljno. Inače zimi pusto parkiralište pod crikveničkim vijaduktom u subotu je bilo popunjeno gotovo do posljednjeg mjesta, kao i okolne ulice i manji parkinzi, a putem do dvorane susretali smo manje ili veće skupine ljubitelja maškaranih ludosti. Jedino u Crikvenici, od svih mjesta u kojima smo u subotu bili, naplaćivao se ulaz, ali to nije nimalo utjecalo na broj posjetitelja. Dapače, bilo ih je uvjerljivo najviše, a uz bend za »zagrijavanje«, glavna zvijezda večeri bio je Mladen Grdović. Oko ponoći, maškare su službeno zavladale Crikvenicom, nakon što im je ključeve grada predao gradonačelnik Damir Rukavina. Nakon ceremonije primopredaje, zabava je nastavljena uz iće, piće i ples, u dobrom raspoloženju, u kakvom smo zatekli i skupinu prijatelja iz Crikvenice.


– Dobro nam je. Najbolje. I prošle godine je bilo najbolje, i iduće će bit isto. I iduću subotu će nam biti super. Važna je dobra volja i dobra zabava, rekli su nam Ines, Marijana, Aida, Tina, Dino i Senada.


Osim Crikveničana, u sportsku dvoranu stigli su i brojni mještani okolnih naselja.


– Mi smo Griške Višće, vještice iz Grižana. Kod nas ni maškaranih tanci pa gremo okolo, a večeras smo va Crikvenici. Sve je dobro, super, a kako će i bit nego dobro kad je karneval, u dahu su nam rekle Andrea, Iva i Antonija.


Maškarano ludilo u Crikvenici, a zasigurno i u svim drugim mjestima gdje je prošle subote započelo peto godišnje doba, potrajalo je sve do sitnih sati, a nastavit će se već iduće i tako sve do kraja ovogodišnjeg karnevala koji za sve prave ljubitelje maškara ionako nije kraj, nego početak priprema za idući.


Grad Drivenik i Galebi


Maškarani tanci održani su i u driveničkom Domu, u organizaciji Udruge za narodne običaje, gdje je broj sudionika bio znatno manji nego u Crikvenici, ali zato atmosfera nije bila ništa lošija. Uz nastup benda Supernova, povremeno potpomognut domaćim snagama plesalo se i pjevalo do ranih jutarnjih sati, uz obilje tekuće potpore. Osim Driveničana, i ovdje su stigli karnevalisti iz Šmrike, Križišća i drugih okolnih naselja, a u ovom vinodolskom mjestu održat će se još niz karnevalskih manifestacija, od kojih je među najvažnijima obilaženje kuća i svih stanovnika.


– Imamo dvije skupine, odnosno limene glazbe. Prva je Grad Drivenik, koju čine stariji od sedamnaest godina, a druga su Galebi, u kojoj su mlađi. Svake godine obilazimo domove naših sumještana, uz glazbu i pjesmu. Trudimo se da ti naši običaji ne nestanu, a uz razne druge aktivnosti organiziramo i ove mašakarane tanci u domu, rekao nam je Marin Klarić iz Udruge.