Obilježavanje dana grada

Priznanja ljudima koji su zadužili Crikvenicu: Dr. Marijanu Katunaru Nagrada za životno djelo

Nataša Car

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



CRIKVENICA Svečana sjednica, osim za pohvale Gradu, služi i za prepoznavanje građana koji su svojim radom pridonijeli razvoju Grada. Najveće priznanje, Nagradu za životno djelo, dobio je dr. Marijan Katunar za iznimna postignuća i značajan doprinos na području zdravstva i humanitarne djelatnosti te razvoju i ugledu grada. Katunar od početka svoje karijere 1975. sudjeluje u poboljšanju standarda zdravstvene zaštite na području Crikvenice sudjelovanjem u projektima za obnovu i izgradnju Domova zdravlja. U Domovinskom ratu sudjelovao je kao načelnik Hrvatskog ratnog saniteta, a nakon stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske, svojim poduzetničkim duhom dalje doprinosi zdravstvenom, ali i turističkom razvoju grada, osnovavši prvu privatnu polikliniku u Primorsko-goranskoj županiji. U svoje 43 godine rada, pokazao je stručnost, vrhunsku organizaciju i humanost prema pacijentima.


Iznimna gesta


Nagradu za iznimna postignuća i značajan doprinos iz područja socijalne skrbi i humanitarne djelatnosti, dobio je Nikica Sečen, koji je istaknuo da je standard socijalne skrbi u Crikvenici na europskom nivou te je dodao da grad može biti ponosan na to. Crikvenica može biti ponosna i na dobitnike nagrade za iznimna postignuća i doprinos iz područja gospodarstva, tvrtku Saint Alliance d.o.o., čiji su osnivači Miroslav i Mihael Đipalo sinoć priredili iznenađenje odlučivši financijska sredstva dobivena od Grada i dodatna sredstva svojih tvrtki preusmjeriti Centru za pružanje usluga u zajednici »Izvor«, čiji je ravnatelj već spomenuti, također nagrađen Nikica Sečen.



Godišnja nagrada »Mlada nada« također je dodijeljena za sportski uspjeh. Osvojila ju je ženska košarkaška ekipa 5. i 6. razreda Školsko športskog društva Kaštel Osnovne škole Vladimira Nazora za osvojeno treće mjesto na završnici Državnog prvenstva za djevojčice u kategoriji petih i šestih razreda.





 Nagradu za iznimna postignuća i značajan doprinos iz područja kulture dobila je Mirjana Klement koja je istaknula da je ponosna i sretna što je među svim muškarcima nagrađena i jedna žena. Nagradu za postignuća iz područja sporta dobio je Robert Jurinčić koji je svojim bogatim jedriličarskim iskustvom pridonio uspjesima mladih jedriličara kluba Val Crikvenica, koji su se pod njegovim vodstvom istaknuli na svjetskim i europskim prvenstvima.


Zagrepčani vole Crikvu


Nisu izostale ni čestitke Gradu i prigodni darovi od strane uvaženih gostiju. Zamjenik primorsko-goranskog župana, Petar Mamula, istaknuo je važnost turizma u Crikvenici i rekao da se nada nastavku dobre suradnje. Dar je bila mala barka zbog pomorske tradicije Crikvenice. Izaslanica gradonačelnika Zagreba Ana Stavljenić Rukavina istaknula je kako je »Crikva« dom i mnogim Zagrepčanima koji tijekom sezone u njoj rado provode svoje vrijeme. Ministar pomorstva i prometa Oleg Buković rekao je da su aktivnosti u projektima i rezulati Crikvenice impresivni, a posebno je istaknuo planiranu izgradnju zapadnog lukobrana. Saborski zastupnik Davor Štir istaknuo je da se grad odlično razvija jer svaki put kada on posjeti Crikvenicu vidi nešto novo te je pohvalio »ekipu« Grada koja ulaže puno rada i truda. Osim dodjela nagrada i pohvala Crikvenici, gosti su uživali i u glazbenom talentu Natka Štiglića koji je, osim u pauzi, publiku oduševio i na samom kraju sjednice kada je na klasičnoj gitari izveo »Dust in the wind«.



Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Josip Friš, a gradonačelnik Damir Rukavina izrazio je zadovoljstvo odazivom na svečanost te je zatim prikazan kratki film o svim postignućima u protekloj godini i o budućim planovima. Neke od većih investicija uključuju obnovu stare škole gdje se sada nalaze knjižnica, nova gradska vijećnica i prostori brojnih udruga, zatim gradnja sportske školske dvorane OŠ Zvonka Cara te projekt Sustav odvodnje aglomeracije Novi Vinodolski – Crikvenica – Selce. Puno se ulagalo i u pronatalitetne mjere, poduzetništvo i turizam za koji se počela razvijati nova desetogodišnja strategija. Rukavinu najviše veseli projekt aglomeracije jer će to pridonijeti Crikvenici kao destinaciji zdravlja, za što je grad prošle godine dobio i nagradu.



Obilježavanje Dana grada Crikvenice i njegove zaštitnice nastavljeno je i svečanom procesijom u čast Vele Gospe koja je krenula ispred Crkve Blažene Djevice Marije, kao i koncertom grupe Mistral te Marka Tolje i kvarteta.