Nagrada novljanskoj vinariji za chardonnay i muškat žuti

Pavlomir donio dvije zlatne medalje s Vinistre

Anto Ravlić

Dobiti dobre ocjene na Vinistri je vrlo bitno jer vlada velika potražnja za nagrađenim vinima. Shvatili smo zlatne medalje kao nagradu za 20 godina vinogradarstva i 15 godina vinarstva u Pavlomiru, kaže direktor Vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš 



NOVI VINODOLSKI » Ljepšu čestitku za 20. rođendan Vinarija Pavlomir nije mogla dobiti. Na najprestižnijoj izložbi hrvatskih vina, porečkoj Vinistri, vina iz Pavlomira vratila su se s dvije zlatne medalje. Na 21. međunarodnoj izložbi Vinistra 2014. najsjajnije medalje dobili su chardonnay berbe 2013. i muškat žuti berbe 2012. 


  Na Vinistri se ocjenjivalo 278 vina. Zlatne medalje zaslužila su 63 vina. Na ocjenjivanje je pristiglo 17 žutih muškata, šest ih je zaslužilo zlatne medalje. Još je veća konkurencija, a time i uspjeh polučen u ocjenjivanju chardonnaya. Od 20 vina, tek su chardonnay iz Novog Vinodolskog i Savudrije dobili zlatne medalje. 


  – Na izložbi gdje su kriteriji zaista visoki prijavili smo se kao izlagači i kao natjecatelji. Vinari Kvarnera odnosno Udruga Žlahtina predstavili su se na Vinistri, imali smo svoj štand uz potporu Primorsko-goranske županije. Dobiti dobre ocjene na Vinistri je vrlo bitno jer vlada velika potražnja za nagrađenim vinima. Shvatili smo zlatne medalje kao nagradu za 20 godina vinogradarstva i 15 godina vinarstva u Pavlomiru. Dosad smo bili nagrađivani srebrnim medaljama. Dva zlata ove godine su veliki uspjeh za vinariju Pavlomir, nagrada za dugogodišnji rad i potvrda da smo na dobrom putu, objašnjava direktor Vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš dodajući za manje upućene da se na izložbe može poslati bilo koje godište. 




  Zlatne medalje u Poreču nastavak su uspješnih nastupa Pavlomira na sajmovima vina. Na Gast Expo u Opatiji zlatne medalje dobili su žlahtina i chardonnay. Na izložbi vina u Budimpešti zlatnu medalju zaslužio je cabernet sauvignon. 


  – Poseban je osjećaj kad na Vinistri dobiješ zlatnu medalju, s obzirom na konkurenciju, na renome manifestacije i na visoke kriterije, ističe Palinkaš podsjećajući da je dosad na Vinistri novljanska vinarija dobila tri srebrne medalje za chardonnay, cabernet sauvignon i žlahtinu iz 2005. godine. 


  Vinarija Pavlomir, čiji se vinogradi rasprostiru na 31 hektar, godišnje proizvede 120 do 150 tisuća litara vina. U Novljanskom polju se uz spomenute sorte proizvodi i pinot bijeli i frankovka. Posebna priča je pjenušac proizveden u Pavlomiru. 


  – Na Vinistri smo imali puno upita za naš pjenušac »1288« koji je jedini vrhunski pjenušac u Hrvatskoj, ističe Palinkaš podsjećajući da se radi o jedinom pjenušcu na svijetu kojem je ime broj i koji je zbog toga još atraktivniji. 


  Neupućeniji kupci i posjetitelji se pitaju zašto baš 1288. Odgovor je jasan. Godina u kojoj je donesen Vinodolski zakonik. 


  Kad čovjek živi od svog truda i plodova prirode, pogled je uvijek uperen u nebo. I rijetko kad godina prođe bez problema. Ili se suoči s kišnom godinom ili sa sušom ili s divljim svinjama. Trenutačno su najveći »neprijatelj« kombinacija učestale kiše i jako sunce. Trava niče na sve strane i da se svakodnevno ne kosi uz pomoć traktora, vinogradi bi se vjerojatno za nekoliko dana sakrili pogledu.