TIJESNA VEĆINA

Paušalni porez u Crikvenici skače s 300 na 345 kuna

Ljiljana Hlača

Od 2005. godine, kad je donesena odluka o 300 kuna paušalnog poreza, prošlo je 13 godina i dogodile su se brojne promjene u povećanju broja noćenja, popunjenosti i prosječne cijene noćenja



CRIKVENICA S devet glasova za i osam protiv na sjednici Gradskog vijeća Grada Crikvenice usvojena je Odluka o paušalnom porezu za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu za Grad Crikvenicu koja definira iznos paušalnog poreza u visini od 345 kuna te iznosi kao i boravišna pristojba. Riječ je minimalnom povećanju od 15 posto, odnosno 45 kuna, i na razini je hrvatskog prosjeka. Iznos ima održivost, a to su pokazale i brojke.


– Analiziran je prosjek popunjenosti i noćenja na području grada unazad 10 godina i utvrđeno je znatno povećanje broja noćenja od 48 posto, povećanje popunjenosti od 15 posto, povećanje broja noćenja u privatnom smještaju za 86 posto. Broj ležajeva u privatnom smještaju od 2010. do danas povećao se za 28 posto, od 18.740 na 24.065 – iznijela je na sjednici zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović. Dodala je da je od 2005. godine, kad je donesena odluka o 300 kuna paušalnog poreza, prošlo 13 godina i dogodile su se brojne promjene u povećanju broja noćenja, popunjenosti i prosječne cijene noćenja.


Veća popunjenost


– Analizom prosječnih dana popunjenosti, ona je porasla sa 68 dana na 78 dana, što iznosi 15 posto. Sukladno podacima, trendu povećanja broja ležajeva u privatnom smještaju i broja noćenja u privatnom smještaju, predloženo je upravo ovakvo povećanje – naglasila je.




Paušalni porez donosi se temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak te se on može utvrditi u rasponu od 150 kuna do 1.500 kuna te je u obvezi da ga jedinice lokalne samouprave definiraju. No, unatoč tomu jedan dio vijećnika predlagao je da se na sjednici paušalni porez ne izglasa u tom iznosu već da on ostane isti te da se u lipnju na posebnoj sjednici ponovo o tome raspravlja. Između ostalog i zato jer su iznamljivači već formirali svoje cijene.


Isto tako, povela se rasprava o tome u što će novac uprihodovan po toj stavci gradska uprava uložiti jer je riječ o nenamjenskim sredstvima. Bilo je raznih prijedloga (najviše u smjeru poboljšanja uvjeta boravka turista na Rivijeri), ali za sada još bez konkretnih odluka.


Na sjednici je usvojena i Odluka o komunalnom doprinosu kojom se zapravo ništa nije promijenilo već su se potvrdile već odavno utvrđene zone, jedinična vrijednost komunalnog doprinosa, način i rokovi plaćanja komunalnog doprinosa i opći uvjeti i razlozi zbog kojih se u pojedinačnim slučajevima može odobriti djelomično ili potpuno oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa. Upravo zonska podijeljenost grada nije nekim vijećnicima sjela pa je nezavisna kandidatkinja Sonja Polonijio da se to moglo puno bolje i pravednije napraviti.



Na sjednici je predstavljen i saziv dječjeg Gradskog vijeća i nova dječja gradonačelnica. Dječja gradonačelnica je Leona Bondžić, a predsjednica Dječjeg Gradskog vijeća Antonija Grbčić, obje učenice sedmih razreda. Grad Crikvenica ima dugu tradiciju biranja dječjeg gradonačelnika, odnosno predsjednika Gradskog vijeća, a sve s ciljem da se što više i što ranije uključi mlade u politku i procese koji bi mogli poboljšati njihov položaj u društvu.



Garaža u Selcu


Odgovarajući na pitanja o problemima, na aktualnom satu sjednice moglo se čuti od gradonačelnika Damira Rukavine da se traži rješenje za izlaz u Selce (kružni tok tu se ne može izvesti), da se razmatra izgradnja garaže u Selcu na lokaciji Placa i da se u tu svrhu radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, ali i to da gradski oci nemaju ništa s time kako se izvode radovi na modernizaciji luke Perčin jer sve je to aranžman Županijske lučke uprave. Stajalište city busa seli se ispred pošte u Selcu.Najavljena je tematska sjednica na temu demografije, ali i mogućnost da i Dramalj dobije plažu za pse. Na aktualnom satu moglo se čuti da će se 150.000 kuna utrošiti u obnovu turističke signalizacije.

Upućena je kritika na crikvenički advent koji je za Marija Kružića (SDP) podbacio zbog lokacije te ga je zanimalo koliko je on ove godine koštao. Zanimala ga je i dinamika održavanja press kolegija, odnosno zašto on nije javan i zašto se, ako se sagledavaju podaci objavljeni na web stranici, nije od listopada održao gradonačelnikov kolegij.