Obiteljski posao

PODUZETNIČKA PRIČA U Jadranovu otvoren dom za starije i nemoćne osobe

Nataša Car

Dom u Jadranovu raspolaže sa šest soba, a svaka ima svoju kupaonicu / Snimila Nataša CAR

Dom u Jadranovu raspolaže sa šest soba, a svaka ima svoju kupaonicu / Snimila Nataša CAR

Obiteljska atmosfera, kvalitetna usluga i adekvatno opremljen prostor značajke su doma za starije i nemoćne osobe »Ivković« što je početkom travnja otvoren u Jadranovu. Vodi ga mlada i entuzijastična Iva Ivković kojoj je desna ruka majka s bogatim iskustvom njegovateljice



JADRANOVO U Jadranovu je prošli mjesec otvoren Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe »Ivković« koji vodi 21-godišnja Iva Ivković.


– Dobro se snalazim, pohvatala sam sve konce, kaže mlada vlasnica koja je nakon nekoliko godina rada u trgovini odlučila ući u poduzetničke vode.


Dulje vrijeme je razmišljala o tome da pokrene vlastiti posao, a s obzirom na to da joj je majka radila kao njegovateljica, odlučeno je da to bude dom za starije.




Mladoj vlasnici u poslu pomažu roditelji koji su joj velika podrška u svemu.


Želimo stvoriti pravu obiteljsku atmosferu, a ne tipičnu ustanovu – Iva Ivković /, snimila Nataša CAR


Želimo stvoriti pravu obiteljsku atmosferu, a ne tipičnu ustanovu – Iva Ivković /, snimila Nataša CAR



– Bez njih ne bih bila ovdje gdje jesam – kaže Ivković.


Iako se prijavila za razne poticaje, nije ništa dobila, tako da je obitelj sama isfinancirala cijelu priču. U dom je uložen velik novac, stoga se cijela obitelj nada da će se posao dobro razvijati. Dom zasad ima jednu korisnicu koja je tamo od prvog dana. Iako zasad još nema drugih korisnika, Ivković je naglasila kako upita ima.


Šest soba


– Nažalost, velik broj upita je za psihički oboljele osobe, a za to nemamo uvjete – objašnjava Ivković.


Korisnike u ovom domu čeka ukupno 6 soba. Jednokrevetna soba sada je zauzeta, a još su na raspolaganju dvokrevetne i trokrevetne sobe. Svaka soba ima svoju kupaonicu, televiziju, klimu i izlaz na terasu. U domu postoje i zajedničku prostori, poput blagovaonice i dnevnog boravka, a uređen je i kutak za čitanje. Ispred doma nalazi se parkiralište za posjetitelje i djelatnike. Osim ugodnog prostora za život, korisnicima je na usluzi vrlo draga obitelj. Za korisnicu svaki dan pripreme kolač, igraju društvene igre i odlaze u šetnju. U budućnosti žele organizirati i dnevne izlete, kao i dolazak frizera za korisnike.


– Želimo stvoriti pravu obiteljsku atmosferu, a ne tipičnu ustanovu, ističe Ivković.


Obitelj je korisnicima na raspolaganju od 0 do 24, a ostali djelatnici zasad rade dnevnu smjenu. U domu je zaposleno četvero djelatnika, od toga dva njegovatelja, jedan fizioterapeut i jedna vanjska medicinska sestra.


Ivković se nada da će se dom uskoro popuniti pa bi to omogućilo i otvaranje novih radnih mjesta. Iva Ivković vodi sve poslove, ima dosta posla s papirologijom, no kad se pokaže potrebnim, uskoči i pomogne s čišćenjem ili kuhanjem, a kad može ode i u šetnju s korisnicom.


Dnevni boravak jedan je od zajedničkih prostora u Domu / Snimila Nataša CAR


Dnevni boravak jedan je od zajedničkih prostora u Domu / Snimila Nataša CAR



Želja ispunjena


– Volim raditi s ljudima, a trenutna korisnica doma postala mi je kao baka – kaže Ivković.


Vlasnica se nada da će obiteljska atmosfera i kvaliteta usluge uskoro privući još osoba kako bi se posao uspješno razvijao.


– Oduvijek mi je bila želja pokrenuti vlastiti posao i otvarati radna mjesta – kaže Ivković, kojoj rodna Lika nije pružala mnogo mogućnosti za posao, stoga se cijela obitelj prije 7 godina preselila u Rijeku. Nakon završetka Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci Ivković je neko vrijeme radila u trgovini, no zajedno s obitelji je odlučila uložiti u svoju budućnost.


– Roditelji su mi ovo priuštili kako bih mogla ostati u Hrvatskoj, da mi oni nisu pomogli, možda bih i ja otišla »van«, kaže, no zahvaljujući podršci obitelji, poslovni uspjeh odlučila je potražiti u Jadranovu.


Dom za starije i nemoćne osobe Ivković u Jadranovu / Snimila Nataša CAR


Dom za starije i nemoćne osobe Ivković u Jadranovu / Snimila Nataša CAR