Vinarija Pavlomir

Oni su povezali vinograde i turizam: Ne trebaju nam izvoz, ni trgovački centri

Anto Ravlić

Brojni posjetitelji u pavlomirskim podrumima / Foto Anto RAVLIĆ

Brojni posjetitelji u pavlomirskim podrumima / Foto Anto RAVLIĆ

Uređenje podruma i kušaonice bilo je prekretnica za naš ozbiljniji ulazak u turizam, kaže Miroslav Palinkaš ističući suradnju s hotelima i restoranima. Tržište je od Senja do Učke, prisutni smo na Krku, ne trebaju nam izvoz ni trgovački centri



NOVI VINODOLSKI – Kad se turizam nadoveže na vinograd i vinariju, tada će Pavlomir postati zaokružena priča, godinama je isticao vlasnik Vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš dok je granao posao. Čini se da se može reći da se ove godine vizija pretvorila u stvarnost.


– Uređenje podruma i kušaonice bili su prekretnica za naš ozbiljniji ulazak u turizam. Kušaonicu smo završili lani i do ovog ljeta primali samo grupe. Krenuli smo s individualnim gostima i kušaonica je otvorena svakodnevno od 10-21 sat. Uz to ide i razgledavanje podruma. Pokazuje se da je kušaonica bila pogodak. Mnogi se iznenade razinom podruma u Pavlomiru. Ne samo turisti već i ljudi iz Bribira i Novog. Ne iznenade se samo podrumima već i kvalitetom vina koja najbolje demantira zle jezike, kaže Palinkaš dodajući da Vinarija Pavlomir konstantno diže kvalitetu, o čemu svjedoče uspjesi na Vinistri odnosno srebro i bronca pjenušca te srebra Žlahtine i Chardonnaya.


– Dvije trećine podruma već je ispražnjeno, što dodatno govori o kvaliteti naših vina, kaže Palinkaš.




Najtraženija je Žlahtina, a od crnih vina iskače Cabernet Sauvignon. Puno su popularnija bijela vina.


– Omjer je 70 prema 30 u korist bijelih. Dijelom i zbog vrućina jer je bijelo vino lakše. Odlično radimo s hotelima i restoranima, sve više plasiraju naša vina čime plasiraju autohtonost na tržište, guraju dobru priču za sebe i nas. Naše je tržište od Senja do Učke, prisutni smo u gradu Krku i u Baški. Tako nam ne treba izvoz niti trgovački centri, objašnjava Palinkaš.



Na izvrsnoj smo poziciji, kad je riječ o turizmu. Na korak od mora, na rubu Novog Vinodolskog. Svima bi bilo bolje kad bi se Novi Vinodolski i Vinodolska općina još jače turistički povezali. Nedovoljno koristimo naše potencijale. Zamislite da imamo konjičke ture od Novog do Bribira pa biciklističku i pješačku turu



Prošla su tri mjeseca od kasnog proljetnog mraza koji je zaprijetio vinogradima i ostavio teške štete.


– Sve rane sorte, Chardonnay, Frankovka i Pinot bijeli pretrpjele su stopostotnu štetu. Žlahtina i Cabernet Sauvignon prošli su nešto bolje, objašnjava Palinkaš dodajući da očekuje pomoć Primorsko-goranske županije i Grada Crikvenice u sanaciji šteta.


– Očigledno je da ćemo se morati bolje pripremiti i nabaviti opremu koja će nas zaštiti od mraza. Vrijeme je sve nestabilnije i nepredvidljivije, i kod nas i u svijetu, objašnjava prvi čovjek Pavlomira koji je u posao krenuo nakon progona iz Vukovara 1991. godine.


Straha za stabilno poslovanje nema.


– Za sljedeću berbu imamo ugovore s kooperantima od kojih ćemo otkupiti grožđe i napuniti podrume kako naši vjerni kupci ne bi ostali bez vina, najavljuje Palinkaš.