ZAMKE DOPINGA

Olimpijski dan u znaku edukacije: Prečac do medalje – prečac do smrti

Nataša Car

SELCE U Poliklinici Terme Selce Hrvatski olimpijski dan iskoristili su za edukaciju mladih sportaša o opasnostima dopinga i važnosti fair playa. Predavanje pod nazivom »Hrvatski olimpijski dan: sport bez dopinga« održala je prim. Vlasta Brozičević, dr. med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, reumatologije, a prisutni su bili i olimpijci, poput vaterpolista Karla Stipanića i sanjkašice Darije Obratov. Predavanje o dopingu i inspirativne priče olimpijaca slušali su učenici Srednje škole dr. Antuna Barca, Osnovne škole Zvonka Cara te njihovi nastavnici i treneri. Doping postoji od pamtivijeka, no testiranje sportaša krenulo je tek 1968. na Olimpijskim igrama u Meksiku. Iako su kontrole sportaša na natjecanjima postale redovne, broj onih koji koriste nedozvoljene supstance povećao se od 60-ih godina. Ovaj uzlazni trend pokazuje da rigorozne kontrole nisu dovoljne, već je potrebna i edukacija. I dok se diljem zemlje povodom Hrvatskog olimpijskog dana promovirao sport, u Poliklinici Terme Selce iskoristili su ovaj dan kako bi mlade upozorili na mračnu stranu sporta.

Ugrožavanje zdravlja




– Sportaši željni uspjeha po svaku cijenu često potraže prečac koji im skrati put do medalje, no u sportu »treba slaviti samo vlastite, zaslužene rezultate – istaknula je dr. Brozičević. Osim straha od otkrivanja prevare, sportaši, posebno oni mladi, trebali bi razviti strah od ugrožavanja zdravlja i moguće smrti. Sve nedozvoljene supstance sa sobom nose negativne posljedice, a u sportu je bilo i dovoljno smrtnih slučajeva koji pokazuju koliko je doping opasan. Spektar nedozvoljenih sredstava jako je širok, a mnoga su lako dostupna. Učenici su naučili da ne uzimaju ništa što nema deklaraciju i o čemu se nisu savjetovali s trenerima i roditeljima. I deklarirane proizvode treba dobro provjeriti jer neznanje nije izlika. Situacije u kojima je lako pribjeći nedozvoljenim sredstvima uključuju i vrijeme oporavka od ozljeda, no važno je imati strpljenja i proći kroz proces rehabilitacije, što vrlo dobro znaju djelatnici Poliklinike kroz koju je prošlo 120 olimpijaca.


Fair play za nagradu


Osim lekcije o opasnostima dopinga, učenici su čuli i pozitivne priče olimpijskih gostiju. I Karlo Stipanić i Daria Obratov testirani su više puta te im nikada ništa nije pronađeno. Mlada sanjkašica nedavno je fair play podigla na još višu razinu time što je na Kupu nacija u kanadskom Calgaryju prošle godine indijskom sanjkašu Shivi Keshavanu posudila svoje sanjke jer su se njegove slomile u prethodnom nastupu. Osim što je time omogućila Keshavanu da nastupi u kvalifikacijama za ZOI u Pyeongchangu, tim potezom riskirala je i svoj nastup. Ipak, sve je dobro završilo, a njezina gesta nije prošla nezamijećno te je od strane Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog fair play odbora kandidirana za Europsku fair play nagradu.Učenici su dobili potrebne informacije o dopingu i saslušali inspirativne priče o pravom olimpijskom duhu te time naučili da put do medalje nije lak, ali kada se uspjeh postigne vlastitim radom i trudom, tada on vrijedi svake kapi znoja.