Hladnoća i bura

OTEŽAN ŽIVOT Zaleđe Novog odsječeno, dio Dubračine zaleđen

Anto Ravlić

Koliko je hladno, svjedoči zaleđena Dubračina na nekim dijelovima / Snimio Anto RAVLIĆ

Koliko je hladno, svjedoči zaleđena Dubračina na nekim dijelovima / Snimio Anto RAVLIĆ

U Crikvenici, Jadranovu i Klenovici minus osam stupnjeva, u Krmpotama do kojih se ne može zbog leda i zapuha od pet metara izmjereno minus 20



CRIKVENICA Rijetko zapamćeni minusi, hladnoća i bura u dobroj mjeri paralizirali su crikveničko-vinodolski kraj. Temperatura je pala na minus osam i sve bi još bilo u granicama da nema orkanske bure koja paralizira život.


Koliko je hladno, svjedoči zaleđena Dubračina na nekim dijelovima. Već tjedan dana crikvenički i novljanski srednjoškolci ne mogu na nastavu u Rijeku jer autobusi ne voze. Nastava i u crikveničko-vinodolskom području se jedva drži. U razredima je po nekoliko učenika. U zaleđu je oko metar snijega, zapusi od nekoliko metara čine ceste neprohodnima.  


Zima ošinula repom


Crikvenička motriteljica DHMZ-a Anđelka Radil očitala je u Crikvenici noćni minus od 8,5 stupnjeva, u sedam ujutro je bilo minus 7,5. Zima je malo zagrizla krajem studenog, siječanj je ostao bez minusa, veljača je ponudila tek tri dana s tankim minusima, no krajem najkraćeg mjeseca zima je ošinula repom.





Ne padaju minus rekordi, no aktualna zima jedna je od hladnijih u Crikvenici. Posljednjih deset godina najhladnije je bilo 2012. godine, kada je temperatura pala na minus 17,5 te 2010. godine kada je izmjereno minus 8,4 stupnja.


Lani je najhladniji dan ponudio minus od 8,5 stupnja. U posljednjem desetljeću tek 2011. godine nije zabilježen niti jedan dan s minusom. U povijesti se pamte hladne zime, od 1896. godine, kada se počela mjeriti temperatura u Crikvenici pa do 1956. godine tri puta je temperatura padala ispod minus deset.


Po hladnoći se pamti i 1962. godina. Uglavnom je veljača prednjačila hladnoćom, a prijašnjih godina je bilo više snijega, objašnjava motriteljica Radil.     


Zametena sela


Jadranovo i Klenovica probudili su se na minus osam, uz orkansku buru. U Ledenicama je preko dana bilo minus osam. Breze su pale na minus 15 stupnjeva. Toliko je bilo hladno da se nafta smrznula u bageru koji je održavao vezu Breza sa svijetom.



U Krmpotama tvrde da tri desetljeća nije bilo ovakve zime. Danas ujutro izmjereno je minus 16, no bura je ledila. Činilo se kao da je minus 30, kažu u zametenim selima. Danas ujutro se nije moglo u zaleđe Novog Vinodolskog.


– Sve je zatvoreno, od Klenovice uzbrdo do Alana, do Breza i Stalka. Čisti led. Na Burnjaku prema Alanu je bilo minus 20. Probiješ se, dok se vratiš nazad, sve je opet zamelo. Čekamo da se smiri i krećemo u akciju. Lukovo isto ništa. Ima zapuha po četiri-pet metara, kaže nam Ivan Prpić Šarac koji godinama probija puteve u zaleđu Crikvenice i Novog Vinodolskog.


Bura je zatvorila i cestu od Novog Vinodolskog prema Senju.



– Najviše problema stvaraju zatvorene ceste na području viših naselja. Udari bure po ovoj hladnoći otežavaju svako kretanje. Krmpote su odvojene od svijeta. U Novom Vinodolskom je nekoliko porušenih stabala, požari dimnjaka, izvješćuje tajnik novljanskog DVD-a Velibor Topolovec.


Obala pod ledom


Gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić ističe da u Novom nema beskućnika kojima bi trebala pomoć zbog zime, a u kontaktu je s Udrugom za pomoć u kući starijima i nemoćnima i sve funkcionira bez problema, tako da nije bilo nikakvih posebnih poziva od starijih osoba.



– Škola radi, toplo je, u pet ujutro uključili smo sva grijanja. Djece iz Klenovice nema od petka jer je cesta zatvorena, a danas nisu došli ni učenici iz Zagona, Ledenica i Batera – kaže ravnatelj OŠ Ivana Mažuranića Boris Turjak.


U Crikvenici zbog orkanske bura Eko-Murvica nije odvozila otpad. Obala je na nekim dijelovima pod ledom, srušeno je nekoliko stabala. Crikvenički vatrogasci nisu imali posla zbog nevremena. Aktualna bura nekako puše »visoko«, nije to ona tipična bura koja je potapala barke – primjećuju u Crikvenici i Jadranovu.