Skupština u tvrđavi Nehaj

OSNOVAN USKOK Senjski branitelji imaju udrugu

Dorotea Prpić

Zajednička fotografija sudionika skupštine ispred tvrđave Nehaj / Foto Dorotea PRPIĆ

Zajednička fotografija sudionika skupštine ispred tvrđave Nehaj / Foto Dorotea PRPIĆ

Kako je Kovač istaknuo, Udruga branitelja Uskok Senj okuplja sve branitelje bez obzira na postrojbu i staž, a glavni cilj joj je da pomaže, okuplja i organizirano povezuje sve branitelje koji su na bilo koji način pridonijeli u obrani i stvaranju domovine, štiti njihov status i promiče interese svih branitelja te pruža pomoć članovima u ostvarivanju njihovih stečenih prava, zasluga i priznanja, bez obzira na spol, vjeru, nacionalnost i zanimanje



SENJ  Intoniranjem himne i odavanjem počasti svim poginulim i preminulim braniteljima u senjskoj tvrđavi Nehaj počela je osnivačka  skupština Udruge branitelja Uskok Senj.


Njeno osnivanje potaknuo je inicijativni odbor u sastavu Mile Tomljanović – Ampulica, Damir Šimunić, Mile Vukušić, Milan Bundalo, Mate Katalinić, Ivan Tomljanović, Josip Šojat, dr.Čedomil Vukelić, Pere Prpić, Vlatko Domines Peter, Joso Krmpotić, Mario Granić, Miro Prpić-Marojica, Josip Babić-Drlje. Ivan Biondić – Zurac, Gojko Kovačević i Neven Kovač koji je vodio skupštinu.


Kako je Kovač istaknuo, Udruga branitelja Uskok Senj okuplja sve branitelje bez obzira na postrojbu i staž, a glavni cilj joj je da pomaže, okuplja i organizirano povezuje sve branitelje koji su na bilo koji način pridonijeli u obrani i stvaranju domovine, štiti njihov status i promiče interese svih branitelja te pruža pomoć članovima u ostvarivanju njihovih stečenih prava, zasluga i priznanja, bez obzira na spol, vjeru, nacionalnost i zanimanje.




– Već se dugo osjeća potreba da se u Gradu Senju osnuje udruga branitelja. To su  gradske vlasti prepoznale i izašle su nam u susret. Vjerujemo da će ta suradnja potrajati i biti na obostrano zadovoljstvo i na korist svih branitelja i građana uskočkog grada Senja. Naša udruga se razlikuje od drugih jer smo uveli novost koje druge udruge nemaju, a to je da je smo otvoreni  za mlade, žene, djecu i obitelji braniteljske populacije koji iz opravdanih razloga, primjerice maloljetnosti, bolesti i sličnog, nisu mogli sudjelovati u domovinskom ratu, a danas baštine domovinski rat i njegove vrijednosti – rekao je Kovač. Osnivanje udruge su svojim prisustvovanjem osnivačkoj skupštini podržali i predstavnici riječke podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) te udruge Termiti iz Zadra i udruge Vukovi iz Gospića.


Skup je pozdravio i predsjednik Gradskog vijeća Senja Grada Željko Tomljanović te prenio  pozdrave i podršku gradonačelnika Sanjina Rukavine koji je bio spriječen doći.


Skupština je usvojila Odluku o osnivanju i Statut , izabrala radna tijela, a za predsjednika je izabran Mile Tomljanović – Ampulica  koji je u svom nastupnom govoru među ostalim zahvalio Gradu Senju na punoj podršci i ustupanju prostora za rad u kuli Lipici te na ispunjenom obećanju za spomenik poginulim braniteljima koji će se uskoro i svečano otvoriti na senjskoj rivi.


Za himnu udruge izabrana je poznata pjesma »Čuvaj se senjske ruke«, nastala na  početku borbe za hrvatsku neovisnost, pjesma koja pjeva o Senju i Uskocima, a njen naziv ispisan glagoljicom nalazi se i na grbu udruge.