Ministar u posjetu

Nova hit destinacija: “Novi Vinodolski postaje zakon u turizmu”

Anto Ravlić

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Domaćini su ministra odveli u obilazak Obale Petra Krešimira IV gdje se uređuju plaže, potom se posjetilo Marinu Novi u novljanskoj luci koju čeka svečano otvorenje, hotel Lišanj koji će nakon obnove dočekati goste u lipnju sa četiri zvjezdice, suhu marinu Mitan marine gdje se postavlja moćna brodska dizalica te samu Mitan Marinu u uvali Muroskva



NOVI VINODOLSKI Ministar turizma Gari Cappelli posjetio je Novi Vinodolski i obišao lokacije na kojima se otvaraju nove turističke atrakcije grada koji ove godine obilježava 140 godina turizma.


Ministra Cappellija Novljani su dočekali u gradskoj vijećnici, gdje je 1288. godine potpisan Vinodolski zakon.


Gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić istaknuo je u pozdravnom govoru da je Novi grad Mažuranića, vina, tradicije. Naravno, i turizma. Tek je Opatija otkrila turizam prije Novog, upoznao je Piškulić ministra.




Gradonačelnik Novog je istaknuo da Novljani nisu bili zadovoljni pretvorbom turističkih resursa u Novom, ali da sada nadoknađuju zaostatak velikim investicijama.


Postat ćemo vrlo brzo poželjna turistička destinacija, dvije marine, područje Glavice s novim investicijama, prostori za investicije u Klenovici, Povilama i Smokvici, a nadamo se povoljnom rješavanju situacije u Novom Resortu i stavljanju kampa u funkciju.


Piškulić je istaknuo dva bitna projekta, Aglomeraciju Novi – Crikvenica – Selce vrijednu preko 370 milijuna kuna, uz drugu fazu vrijednu 90 milijuna kuna koja obuhvaća i Klenovicu devet i pol kilometara dugu zaobilaznicu Novog vrijednu 250 milijuna kuna koja će rasteretiti Novi.


Ministar Cappelli je rekao da će dolazak u Novi lako zapamtiti po rođenju sina kolege Butkovića i najavio velika ulaganja u krčki aerodrom koji bi Kvarneru, a posebno crikveničko-vinodolskoj rivijeri trebao dovesti avio goste koji su kvalitetniji turisti.


Vrlo malo se radilo na razvoju Kvarnera kao avio destinacije, ali sad nas čekaju ulaganja od 25 milijuna kuna u zračnu luku Rijeka.



Ministar Cappelli nada se da će pregovori s Eurowingsom uroditi i da će Rijeka postati baza avio kompanije. Da bi bili avio destinacija moramo ponuditi kvalitetne hotele. Na tržištu se danas najprije pune hoteli sa četiri – pet zvjezdica, a potom sve drugo. Moramo inzistirati na hotelskom smještaju jer hoteli jamče dužu turističku sezonu i veću potrošnju. Novi investicijama otvara novu povijesnu stranicu turizma, otvara perspektive zapošljavanju, a kad tome dodate sve što imate, blizinu autoceste, kulturu, Vinodolski zakon, Ružicu Vinodola, jasno je da Novi čeka veliki napredak.


Čitava situacija u Hrvatskoj obećava, nikad ranije ne počinje turistička godina. Vraća se ulaganje od 30 milijuna kuna u razvijanje Hrvatske kao avio destinacije.


Obzirom da u Novom Vinodolskom privatni smještaj čini većinu kapaciteta, ministar turizma osvrnuo se na perspektive iznajmljivača. Naglasio je Capelli da je netočno da se razvojem avio destinacije preferiraju hoteli te naglasio podatak da 56 posto avio gostiju odabire privatni smještaj.


Domaćini su ministra odveli u obilazak. Najprije se otišlo do Obale Petra Krešimira IV gdje se u suradnji s Ministarstvom turizma uređuju plaže, potom se posjetilo Marinu Novi u novljanskoj luci koju čeka svečano otvorenje, hotel Lišanj koji će nakon obnove dočekati goste u lipnju sa četiri zvjezdice, suhu marinu Mitan marine gdje se postavlja moćna brodska dizalica te samu Mitan Marinu u uvali Muroskva. Ministar Cappelli nije mogao izraziti ništa drugo no zadovoljstvo i još jednom potvrdio da Novi čekaju nmve turističke perspektive. Kako je netko spomenuo, Novi ne samo da ima zakon već Novi postaje zakon u turizmu.


Domaćini su najavili da će pozvati ministra na svečano obilježavanje 140 godina turizma sredinom rujna.