Ruska pravoslavna crkva

Nakon više od 70 godina u Crikvenici služena liturgija na ruskom jeziku

Nataša Car

Foto N. Marčelja

Foto N. Marčelja



CRIKVENICA U organizaciji Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj i Udruge ruske nacionalne manjine PGŽ-a »Ruski dom«, prvi put nakon više od 70 godina u Crikvenici održana je liturgija na ruskom jeziku. Zbog velikog broja zahtjeva ruskih vjernika, za organizaciju liturgije osobno se pobrinuo veleposlanik Ruske Federacije, gospodin Anvar S. Azimov.


Kao što je mnogima (ne)poznato, u Crikvenici se nalazi jedina ruska pravoslavna crkva u Hrvatskoj. Godine 1924. izgradile su ju ruske izbjeglice koje su nakon Oktobarske revolucije napustile područja bivše carske Rusije i dvadesetih godina prošlog stoljeća stigle na naše područje.


Crkva je posvećena svetom Nikoli Čudotvorcu, zaštitniku djece i putnika. U samom posvećenju crkve ovom svecu sadržana je sva simbolika života tih ljudi, kojima je bio posvećen i dan održavanja liturgije. Četvrtak je u ruskom pravoslavlju dan kada se svetom Nikoli moli za pretke pa je i liturgija bila posvećena upravo onima koji su se igrom sudbine našli na našem području, a neki su odlučili ostati zauvijek.




Liturgiju je vodio prota Aleksandar Korabejnik (ruski svećenik), a prisustvovalo je više od 70 vjernika koji žive u ovim krajevima. Neki su doputovali čak iz Splita i Zagreba, a prisutni su bili i predstavnici Veleposlanstva iz Zagreba te predstavnici Grada Crikvenice.


Posebno mjesto pripadalo je djeci i unucima onih Rusa koji su prije jednog stoljeća brodovima uplovili u bakarsku luku te su ovdje osnovali obitelji i našli novu domovinu.