Sort i zabava

Nakon regate i gosti jedrili pred Selcem

Nataša Car

Snimila Nataša Car

Snimila Nataša Car

Članovi J.K. Jadro Ozren Lončarić i Mirko Lončarić te Nizozemac Rik Goos gostima su priuštili nezaboravno iskustvo te su neke i naučili ponešto o jedrenju



SELCE Iako su oči većine Hrvata uprte u Svjetsko nogometno prvenstvo, Selce je protekli tjedan bilo u znaku jedrenja. Subotu je obilježila regata Selce Open, a organizatori iz jedriličarskog kluba Jadro nisu zaboravili ni na turiste te je u srijedu organizirano jedrenje s gostima. Jedrilice su krenule u subotu u 12 sati te su plovile u akvatoriju između Selca, Šila i Crikvenice.


Dva sata poslije, točnije u 14:02:21 stigao je Damir Višković sa svojom jedrilicom Cuba Libre 2. Viškoviću iz J.K. Uljanik je s Cuba Libre 2 nakon 2009. i 2010. ovo je treća pobjeda na regati Selce Open. Drugo mjesto pripalo je Marku Pignoliniju iz J.K. »3. maj« koji je jedrio na »Spirit of Geronimo«, a treće mjesto pripalo je Robertu Skomeršiću iz J.K. Plav koji je jedrio na jedrilici T8SC. Vrijeme jedrenja bilo je ograničeno do 18 sati, no svi sudionici vratili su se prije toga. U 18 sati jedriličari su uživali u pripremljenoj večeri, a sat vremena kasnije pobjednicima su dodijeljene nagrade. Na regati su ove godine sudjelovale 32 jedrilice.


Vjetar ih odnio…


U srijedu se nastavilo u jedriličarskom duhu, no ovaj put su u sportu uživali gosti. Tradicionalno jedrenje s gostima počelo je u 14 sati te su gosti bili podijeljeni u četiri grupe od kojih je svaka jedrila pola sata. Članovi J.K. Jadro Ozren Lončarić i Mirko Lončarić te Nizozemac Rik Goos bili su ti koji su gostima priuštili nezaboravno iskustvo te su neke i naučili ponešto o jedrenju. Šveđanin Matts i Njemica Andrea smatraju da je ovo izvrsna inicijativa. Matts je mislio da će se jedriti prema Novom Vinodolskom, no kaže kako ih je »vjetar odnio u drugom smjeru«.




Pokušao je i naučiti nešto o tehnikama jedrenja, te je zahvalan jedriličarima koji su mu na engleskom i njemačkom jeziku to pokušali objasniti. Dodao je da su jedriličari izvrsni ljudi koji su prijateljski raspoloženi i rado odgovore na svako pitanje. Matts je mislio kako će svi gosti ići na jednu jedrilicu, no ona nije bila dovoljno velika. Andrea je, s druge strane, mislila da će jedrenje s gostima također biti kao regata te da će više jedrilica ploviti u isto vrijeme.


Predivno iskustvo


Iako smatraju da je i na ovaj način sve prošlo odlično te je pohvalno što se ovakav događaj organizira, Andrea je rekla da joj se ne sviđa što neki gosti moraju čekati i do dva sata kako bi došli na red. Naime, samo je jedna jedrilica bila slobodna te iako su svi došli u 14 sati, zadnja grupa je krenula tek oko 16 sati. Jedrenje s gostima obično se održava tijekom tjedna kada mnogi jedriličari rade pa nisu u mogućnosti izdvojiti vrijeme za ovo.


Gostima koji sudjeluju se također ništa ne naplaćuje tako da jedriličari dobrovoljno ulažu svoje vrijeme. Matts i Andrea složili su se da unatoč tome što organizacija nije bila savršena, iskustvo je bilo predivno jer gosti osim što imaju prilike naučiti nešto o jedrenju, na ovaj način dobiju i novi pogled na obalu. Matts ljetuje u Selcu već 25 godina, jako mu se sviđa mjesto i smatra da je važno nastaviti s organiziranjem ovakvih događaja za turiste upravo zbog toga jer ovakvo iskustvo nudi nešto drugačije.


Regatu krstaša Selce open 2018. organizira J.K. – Y.C. Jadro, no regata ne bi bila moguća bez podrške Grada Crikvenice, Turističke zajednice Grada Crikvenice, Županijske lučke uprave Crikvenica, CB-a Bakan, buffeta Venus, restorana Kruh i vino, bistroa Polacha, konobe Ulika te taxi službe Malena.