Originalna akcija

MOJ TATA I JA Crikvenički vrtić Radost jedini u Hrvatskoj ima radionicu za očeve

Anto Ravlić



CRIKVENICA Gradovi i općine prijatelji djece dodijelili su povelju Naj akcija 2017. originalnoj akciji Grada Crikvenice odnosno Dječjeg vrtića Radost Crikvenica »Moj tata i ja«. Akcija u crikveničkom vrtiću je potaknuta idejom jačanja očevog doprinosa ranom razvoju djeteta.


Tijekom godine u vrtiću je provedeno 11 radionica »Rastimo zajedno« za očeve i djecu u svim vrtićkim skupinama. Na radionicama su se oslikavale šalice, sviralo na raznim instrumentima, oslikavalo majice za djecu i tate, izrađivalo afričke kućice, postavljalo kazalište sjena i scenskih lutaka, bavilo sportom, izrađivala oprema za vrtić poput pješčanika, kućica za lutke, klupica… Tate su dale 220 volonterskih sati vrtiću i svojoj djeci. Vrtić Radost koji pohađa 270 djece ima i Klub očeva »Rastimo zajedno« koji okuplja očeve, djecu i odgajateljice. Središnja manifestacija bila je izložba »Moj tata i ja« za Dan očeva 19. ožujka 2017. godine na kojoj su uz uratke očeva i djece izloženi plakati s foto dokumentacijom s radionica.


Podršku akciji dao je Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić Crikvenica, a akciju su vodile ravnateljica vrtića Marina Magaš te odgajateljice Sandra Erceg i Sandra Miculinić.


Ne zna se tko je bio sretniji na radionicama. Djeca ili tate koji su se hvalili da su otkazali važne obaveze da bi došli na također važnu radionicu. Koliko je akcija pogođena svjedoči otac koji je prepričavao da se sin cijeli dan hvalio da će se tata opet doći natjecati s njim u vrtiću. Čak je i gospođa u redu u trgovini doznala kako su tata i on trenirali u vrtiću. Neki očevi su prvi put u životu zasvirali instrumente na radionici u vrtiću.Dobivanje povelje ima korijene još u lanjskim aktivnostima, kada su se radionice za očeve počele provoditi u sklopu projekta »Jačanje očevog doprinosa ranom razvoju djeteta« pokrenutog od strane Centra za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno. U crikveničkom vrtiću se ponose činjenicom da su jedini hrvatski vrtić u kojem je proveden ciklus radionica za očeve.

Naj akcija traje 12 godina. U tom razdoblju prijavljeno je 420 Naj akcija koje su uljepšale i poboljšale život djece u lokalnim zajednicama. Dodijeljeno su 184 povelje, 220 pohvala i 14 zahvalnica.