Izvrsni rezultati

Lipanj u plusu: Velike investicije dovode Crikvenicu do turističkih rekorda

Anto Ravlić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Crikvenica je prepoznata kao destinacija u kojoj se uvijek nešto događa, kao mjesto u koje se ulaže, kao turističko središte u kojem se Jadran iz mrtvih digao do respektabilne hotelske kuće



CRIKVENICA Ovo ljeto ostat će zapamćeno po fenomenu. U Crikvenici i Novom Vinodolskom nitko ne kuka kad je riječ o turističkoj sezoni. Zadovoljni hotelijeri, ugostitelji i iznajmljivači. Sve u superlativima. Samo ih ne pitajte za radnu snagu jer će se početi hvatati za glavu.


Lipanj je donio velike pluseve. I do 45 posto. Gdje je tajna? Prije svega u dobro povezanin blagdanima. Duhovi, produženi vikend za Tijelovo te još jedan duži vikend za Dan antifašističke borbe i Dan državnosti. Naravno, na sve se nadovezalo lijepo vrijeme. Sve je uzalud ako vrijeme ne ponudi sunce i kupanje. Ipak su to prevladavajući motivi dolaska. I koliko god ponudili dodatnih sadržaja (a nema ih pretjerano), turisti će gunđati ako vrijeme nije za kupanje. Dolasci su sve kraći, internet je svemoguć i dopušta rezervacije u posljednji tren. Ako je prognoza lošija turist će otići negdje drugdje ili stići u nekom drugom terminu, objašnjava nam turistički radnik iz Novog Vinodolskog.



Tijekom lipnja ostvareno je 66 tisuća noćenja u Jadranu, od toga gotovo 50 tisuća u čvrstim objektima. Plan za lipanj 2017. je ostvaren, dok je u odnosu na 2016. godinu ostvareno 28 posto više noćenja u čvrstim objektima. Skoro svi objekti imaju dvoznamenskato povećanje noćenja. Trendovi rasta prate i investicijski ciklus. Konkretno hotel Esplanade otvara se 1. kolovoza. Zbog obnove hotel Katarina nije u punom obujmu radio prošle godine tijekom lipnja. Zadovoljni smo uloženim naporima i ostvarenim rezultatom, dok očekujemo otvaranje nove zvijezde na Rivijeri Crikvenica – hotela Esplanade, ističu u Jadranu.





Selce je opuštajuće


Na ruku hrvatskom turizmu idu nestabilnosti na istočnoj obali Mediterana, terorizam koji drži u strahu Zapadnu Europu i poplava imigranata koji vladaju u europskim metropolama i čine život drugačijim, neugodnijim i opasnijim. Zašto je lijepo, između ostalog, doći u Selce na odmor, svjedoči zapažanje nizozemskog turista koji već godinama ljetuje na crikveničkoj rivijeri.


– Uz sve ljepote i prednosti, posljednjih godina uočio sam još jednu. Naše unuke slobodno puštamo u noćne izlaske. Oni u noćni život, a mi u san. U Amsterdamu to nije slučaj. Svaki put kad idu van, osjećamo nemir. U Amsterdamu se noću ne može šetati gdje hoćete i kad hoćete. Selce je opuštajuće, priča nam Nizozemac i podvlači sigurnost kao jedan od aduta Hrvatske i crikveničko-vinodolske rivijere.Neosporno je da dobrim turističkim rezultatima doprinos daju obnovljeni hoteli u koje stižu kvalitetniji gosti. Potvrđuju to i rezultati Jadrana.

Marine su prekretnica


Plus crikveničko-vinodolske rivijere je i imidž koji prati rivijeru. Crikvenica je prepoznata kao destinacija u kojoj se uvijek nešto događa, kao mjesto u koje se ulaže, kao turističko središte u kojem se Jadran iz mrtvih digao do respektabilne hotelske kuće s hotelima okićenim s četirima zvjezdicama.


Novi Vinodolski je postao tema turističkih priča. Dvije marine u jednoj godini nakon desetljeća planiranja i sanjarenja. Da je netko predvidio tako nešto, poslali bi ga na promatranje. Gradnja dviju marina probudit će Novi, tvrde u posljednje vrijeme u Novom Vinodolskom. I čini se da je zaista tako. Nakon više deklarativnog interesa za gradnju i obnovu hotela, gradnja dviju marina čini se potiče nove investicije. Lišanj planira skočiti s dvije na čak pet zvjezdica. Mađari bi napokon počeli uređivati hotel San Marino na jesen, a Slovenci koji su kupili i srušili stari Klek rado bi u susjedstvu marine podigli novi Klek. Novi je kaskao u turizmu zbog nedostatka hotela. Marine su prekretnica u turističkom razvoju grada, vjeruju u Novom.