Uspješna manifestacija

Kraljevički kaštel prštao dječjim veseljem, slamkofon i cirkus oduševili najmlađe

Barbara Čalušić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

KRALJEVICA Nekoliko stotina ljudi prošlo je ovoga vikenda kroz frankopanski kaštel Nova Kraljevica u sklopu projekta kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“.Kako je poznato, diljem županije obnavljaju se stari kašteli, a ovaj kraljevički prštao je dječjim veseljem cijeli vikend. Mali gosti su se mogli okušati u izradi Frankopanovog prstena, izradi zastavica s grbom Frankopana, radionici pisanja pisama perom i tintom, no svakako je najveće oduševljenje izazvala radionica izrada svirala od slamki – slamkofon, a da se o interaktivnom cirkuskom sajmu sa hodanjem na štulama i drugim cirkusarijama i ne govori. Održane su i kazališne predstave Teatra Oz – Ključarica i Frankopanov prsten, a u pripremi programa sudjelovali su i učenici škola iz Opatije i Nedelišća.


Kako su objasnile Franziska Pack iz Berlina i Sandra Dunaj, članice trupe Triko Cirkus Teatra, ovaj cirkus interaktivnim pristupom omogućava djeci, ali i odraslima, da isprobaju sve cirkuske vještine. Sandra se inače bavi plesom na svili dok je Franziska posjetiteljima demonstrirala akrobatske vještine.– Jako smo zadovoljni interesom brojne djece koji su prošli kroz naš cirkus u Kraljevici i njihovim reakcijama, kazale su.I organizatori iz PGŽ su zadovoljni jer obnovljeni kašteli sada žive život – nedavno je iz EU sredstava odobreno oko 60 milijuna kuna za njihovu obnovu, a kad cijeli proces bude dovršen, na cijelom nizu lokacija u PGŽ živnut će mala mjesta u kojima će se obnoviti kašteli.

– Projekt Putovima Frankopana važna je karika turističkog razvoja ove regije. On je sada u fazi kad se tek stavlja na noge, no nadamo se da ćemo uskoro turističke brojke u PGŽ, koje se obično bilježe u Opatiji ili Crikvenici i Novom Vinodolskom, podebljati i rezultatima posjete našim kaštelima. Želimo da turisti u našem kraju upoznaju i našu kulturnu baštinu, da ih ona privuče, a ne samo more i sunce, rekao je zamjenik župana Petar Mamula na otvorenju manifestacije.