Krštenje mošta

Kako su Vukovarci vratili vino u Vinodol

Marinko Glavan

Foto: V: KARUZA

Foto: V: KARUZA



NOVI VINODOLSKI – Ovi ljudi su došli kao prognanici i vratili vino u Vinodol. Napravili su čudo u kraju koji je već bio zaboravio odakle mu ime dolazi. Već 25 godina pratimo njihovu priču i dolazimo kad god možemo, kušati njihova vina i uživati u njihovom gostoprimstvu, rekli su nam Jadranka i Mladen Kovačić iz Zagreba koje smo zatekli u kušanju vina poznate Novljanske vinarije Pavlomir, organizirano u suradnji s Turističkom zajednicom i Gradom Novi Vinodolski u povodu Martinja, obilježavanja sveca zaštitinika vina i vinara.


Kovačići su vlasnici kuće u Novom, gdje provode sve slobodne trenutke, a ističu kako su od devedesetih, kada je prognana vukovarska obitelj Palinkaš pokrenula vinogradarsku i vinarsku proizvodnju u Pavlomiru, vjerni “fanovi” njihovih vina.


– Zaista od samih njihovih početaka pratimo njihova vina, ali i njihov rad u vinogradima i podrumu. Kada netko tako predano radi i trudi se, smatramo da to treba apsolutno podržavati i cijeniti. Ovog ljeta smo bili na proslavi 25. godišnjice Pavlomira, a sada smo došli i na Martinje. O vinima ne treba posebno govoriti, jer su i ovogodišnja koja smo upravo kušali, izvrsna, kažu Zagrepčani.




Domaćin gostima, među kojima je jučer bilo i nekoliko organiziranih grupa njemačkih turista, bio je Dinko Palinkaš, glavni enolog Pavlomira koji je svakome od njih u detalje govorio o uzgoju svake od pet sorti grožđa na trideset hektara koliko vinarija obrađuje, kao i o preradi grožđa i brizi za vino u podrumima.


– Ove smo godine iznimno adovoljni kvalitetom vina. Kvantiteta nije na razini prošle godine, koja je i po količini i po kvaliteti bila uistinu iznimna, ali smo vrlo zadovoljni vinom koje danas kušamo. Izvrsno se razvija, a posebno nam je drago da smo u suradnji s Gradom i Turističkom zajednicom pokrenuli ovu manifestaciju obilježavanja Martinja koja će, vjerujem, postati tradicija ovog kraja. Želja nam je da naš rad, kao i kulturu uživanja u vinu približimo našim sugrađanima i gostima, kaže Palinkaš.


Obilježavanje Martinja u Novom je jučer navečer nastavljeno feštom u Domu kulture, uz prigodno kušanje vina i zabavni program, a večeras se održava martinjska večera u Hotelu Lišanj.


Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZA