Četverodnevni program

KATARININA Danas pučka fešta u Selcu

Nataša Car

Predavanje prof. Lee Knežević o selačkim kupalištima / Snimila Nataša CAR

Predavanje prof. Lee Knežević o selačkim kupalištima / Snimila Nataša CAR

Održano je predavanje o selačkim kupalištima, lutkarska predstava, ribolovni kup za djecu i boćarski turnir. Pučka fešta na Harmici zbog kiše prebačena je za danas



SELCE Danas se obilježava blagdan sv. Katarine, zaštitnice Selca, no Selčani su uživali u četverodnevnom programu koji je počeo u petak te je uključivao raznolike aktivnosti poput ribolova za djecu, lutkarsku predstavu i zanimljivo predavanje o selačkim kupalištima.


Program je otvoren drugim u ciklusu predavanja »Tragom baštine« koji je održala prof. Lea Knežević. Nakon predavanja o crikveničkim kupalištima u crikveničkoj gradskoj vijećnici, Knežević je predavanje dopunila informacijama o selačkim kupalištima koje je gostima predstavila u prostoru selačke narodne čitaonice i knjižnice.


Na kraju 19. stoljeća počela se razvijati ideja o turizmu u Selcu, a jedan od prvih inicijatora bio je Ivan Lončarić Papić. Prvo drveno kupalište u Selcu otvoreno je 5. kolovoza 1894. godine, a ta se godina stoga uzima kao početak organiziranog turizma u Selcu. Nažalost, kupalište je potpuno devastirano u oluji koja je pogodila ovo područje u siječnju 1905. godine. No, samo pola godine kasnije niknulo je novo kupalište, ovaj put izgrađeno od cigle i betona koje se uspješno razvijalo u nadolazećim desetljećima.


Nagrađeni natjecatelji Male škole ribolova


Nagrađeni natjecatelji Male škole ribolova





U subotu su na rasporedu bile sportske aktivnosti, ribolovni kup za djecu i boćarski turnir. Ujutro je program počeo »Mićim kupom sv. Katarine«, ribolovnim natjecanjem za najmlađe koji je ujedno i završno natjecanje Male škole ribolova, organizirane uz financijsku potporu Grada Crikvenice.


Unatoč vjetru devetero djece sudjelovalo je u ribolovu s obale. Prvu nagradu osvojila je Hana Malnar, drugu Katarina Peričić, treću Anamarija Stipeč, a svi sudionici dobili su diplomu za završenu školu ribolova u 2018. godini. Mala škola ribolova u organizaciji ŠRD-a Oslić Selce nastavit će se sljedeće godine.


Mala škola ribolova, Selce, Katarinina,


Mala škola ribolova, Selce, Katarinina,



Popodne su se roditelji s djecom okupili u Domu prosvjete gdje se održao polusatni lutkarski mjuzikl u izvedbi splitskog studia Suncokret »Koje je godišnje doba najljepše?«.


Četiri predstavnika godišnjh doba, Snješko, Zeko, Dupin i Jesenje stablo, djeci su kroz obilje pjesme i plesa predstavila sve prednosti svojeg godišnjeg doba te su djeca na ovaj način usvojila znanja o svim godišnjim dobima.


Lutkarska predstava »Koje je godišnje doba najljepše?« u Selcu


Lutkarska predstava »Koje je godišnje doba najljepše?« u Selcu



U nedjelju se u crkvi sv. Katarine u Selcu održala sveta misa svetkovine Krista Kralja, a nakon toga druženje se na Harmici trebalo nastaviti uz tamburaški sastav Baruffa. No, kako kiša nije stala padati, pučka fešta odgođena je za danas u 12 sati. Koncelebrirana Sveta misa u čast sv. Katarine koju će predvoditi p. Josip Sremić na rasporedu je danas u 17.30 sati.


Organizatori programa su Grad Crikvenica, Turistička zajednica grada Crikvenice, Mjesni odbor Selce, Gradska knjižnica Crikvenica – Ogranak Selce, Rukometni klub Selce, ŠRK Oslić Selce, Boćarski klub Selce, Crkveni odbor Sv. Katarine i Udruga AHA, a pokrovitelj je Adriatic Croatia International Club.