Selčanin

Josipu Kršulu, veteranu marinaca s Iwo Jime, u 108. godini uručene američke medalje

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja



SELCE – U Selcu su, na Trgu palih boraca, jednom živom veteranu, Selčaninu, Josipu Kršulu, američkom marincu iz Drugog svjetskog rata, u nesvakidašnjoj prigodi s itekakvim povodom, uručena odličja američke vojske. Svečanoj prigodi nazočio je i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.


Predstavnik američke vojske uručio je Josipu Kršulu odličja za sudjelovanje u američkim postrojbama u Drugom svjetskom ratu unutar područja SAD-a te za sudjelovanje u postrojbama američkih marinaca na Pacifiku.


Josip Kršul rođen je 10. prosinca 1911. u Selcu a kao mlad otišao je u Sjedinjene Američke Države gdje ga je zatekao Drugi svjetski rat. Odmah se javlja u američku vojsku.




Osim u drugim ratnim operacijama sudjeluje i u borbama za Iwo Jimu, 1945. godine.


Evidencija američke vojske i njihovih veterana iz Drugog svjetskog rata dobro pamti ime Josipa Kršula. Znaju gdje živi otkad se prije osam godina vratio u svoju domovinu i u rodno Selce. Održavaju kontakt s obitelji Josipa Kršula.


O Josipu brine nećak Žarko Jeličić čija je majka, Jelena Jeličić, Josipova sestra, umrla nedavno u 102. godini.



Josipu je prije desetak godina, dok je još bio u SAD, umrla žena, također našeg roda, s kojom nije imao djece.


Žarko i njegov stric, američki veteran-marinac s Iwo Jime, svaki su dan na selačkom trgu. Josip rado izlazi kad god to dopuštaju vremenske prilike. Selčani ga rado pozdravljaju a i on rado pozdravi svoje sumještane.



Selčani se ponose svojim sugrađaninom, najstarijim Hrvatom, a Amerikanci znaju da se ubraja i među njihove najstarije veterane.


Veleposlanik Kohorst kaže da je iz vremena Drugog svjetskog rata živo još nekoliko stotina tisuća pripadnika američkih vojnih postrojba, a Kršul je jedan od najstarijih?! Da, nije najstariji, jer jedan je još živ u 112. godini!



Josip Kršul je vedra duha i rado se šali. Voli susrete s ljudima i rado porazgovara.


S nećakom Žarkom posjeti i neka malo manje pristupačna mjesta pa je tako, nedavno, bio i navrh brda Sv. Juraj, između Bribira i Selca, na visini od oko 200 metara, gdje se za svakoga blagdana sv. Jurja u istoimenoj crkvici održava misa.


U obitelji Kršul već se pomalo spominje i 10. prosinca kada bi Josip trebao proslaviti punih 108. godina!