Životinje posvuda

I ris se spustio do Grižana: Divlje životinje sve veći problem u Vinodolu

Anto Ravlić

U Grižanama se, rečeno je na sjednici, pojavio i ris  / arhiva NL

U Grižanama se, rečeno je na sjednici, pojavio i ris / arhiva NL

Lovcima su spremni pomoći, ali su im vezane ruke, mogu djelovati tek kad se odobri, a pravila moraju donijeti drugi, rekao je predsjednik vijeća Miklić



Medvjedima, risovima, čagljevima i divljim svinjama vjerojatno se štucalo nakon sjednice Općinskog vijeća Vinodolske općine na kojoj se dobrim dijelom raspravljalo o sve češćim upadima životinja u sama mjesta. Krenulo je pitanjem nezavisnog vijećnika dr. Branka Pancića kako Vinodolska općina misli razvijati turizam i poljoprivredu, uz toliko životinja koje šeću naokolo. Imamo medvjede i divlje svinje, čagljevi su normalna stvar, u dvorištu ga vidio, preko ograde ide kao mačka. Što se poduzima?


– Razgovarali smo o problemu i lovci su djelovali, ali seriozan plan još nemamo. Četiri medvjeda odstrijeljena su u Bribiru, rekao je načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić i pozvao mještane da budu odgovorni i ne mame životinje odlaganjem smeća.



Nezavisni vijećnik dr. Branko Pancić tvrdi da se u Grižanama pojavio i ris, a prema riječima načelnika Karlića ris je viđen i u Pelićima na kantama od smeća.




– Ris je zaštićen i ugrožen i lovci nemaju pravo djelovati. Reći će nam da će ga doći uspavati i premjestiti u duboku šumu, kazao je Miklić, dodajući da je ris najopasniji te to ilustrirao događajem od prije nekoliko godina kada je ris napao dijete na području Čabra.


– Čekao je, skočio sa stabla, dijete je spasila torba, ispričao je Miklić.



Ništa izvan lovišta


Predsjednik Općinskog vijeća, inače lovac, Boris Miklić preuzeo je riječ kao poznavatelj problema. Za medvjeda akcijski plan donosi Ministarstvo zaštite i okoliša. U Bribiru je odrađen odstrijel, na zapadnom dijelu općine nije. Kvota za medvjede je ispunjena i Ministarstvo ne dozvoljava daljnji odstrijel medvjeda. To je priča vezana uz lovne površine. Kad je riječ o području izvan lovišta, lovci nemaju jurisdikciju, objašnjava Miklić. Išli smo prema policiji da dobijemo dozvolu za intervenciju izvan lovišta, odgovor još nismo dobili. Zatražili smo da namamimo medvjeda, da koristimo noćnu optiku, ali opet nema odgovora, ovaj put od Ministarstva. Nužno je izraditi Program zaštite divljači kako bi se moglo djelovati u naseljima u slučaju nužde. Za program je nadležna lokalna samouprava. Zasad su samo vojni poligoni i aerodromi izradili takav program. Bez nazočnosti veterinara i policije, lovci ne mogu djelovati izvan lovišta. Na lovnim površinama poduzimamo intenzivne mjere, a uz same kuće nitko nema hrabrosti odobriti upotrebu oružja.


Još je nekoliko zanimljivih pitanja potegnuto na aktualnom satu sjednice. Vijećnik Kazimir Lučić (HDZ) je pitao što je s reciklažnim dvorištem u Mavrićima. Angažirali smo odvjetnički kuću da ubrza realizaciju, odgovorio je načelnik Marijan Karlić. Voditelj Odsjeka za komunalnu djelatnost i gospodarenje prostorom Vinodolske općine Bernard Peko Lončar je, uz napomenu da je dvorište obaveza svake jedinice lokalne samouprave, objasnio da je u tijeku rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, da se tražilo od županije upute za izgradnju dvorišta te da se sprema idejno rješenje. Čim se riješe imovinsko pravni odnosi i izradi idejno rješenje ide se na kandidaturu za neko financiranje jer se radi o značajnim sredstvima.


– Zupčić se zanimao za zimsku službu. Osigurana su sredstva, a slijede dogovori, objasnio je Peko Lončar.



Miklić upozorava da treba djelovati u skladu sa zakonom spominjući da je u Gornjem kraju odstrijeljena divlja svinja i da je lovac koji je išao samoinicijativno riješiti problem zaradio kaznenu prijavu i ostao bez oružja. Čagljevi su se pojavili prije dvije-tri godine. Ušao je u plan lova lani i lovci poduzimaju mjere.



Kiosk i poduzetništvo


Rasprava o zatvorenom kiosku u Bribiru koji očito nije isplativ, usmjerila se u diskusiju o poduzetništvu. Nezavisni vijećnik Zoran Spoja smatra da se energija ne treba gubiti u spašavanje nečeg što ne ide, za što nema tržišta već se mora preusmjeriti ka tome da Vinodolska općina postane atraktivna, da se poveća broj stanovnika i tako stvori tržište za poduzetnike. Na broj stanovnika dovoljno je 120-130-140 poduzetnika, koliko ih imamo i ne treba stimulirati povećanje broja poduzetnika. Vijećnik Ivica Jerčinović (PGS) smatra da treba poticati nove poduzetnike jer donose nova radna mjesta. Spoja smatra da poticaji stvaraju nelojalnu konkurenciju, da su izvor korupcije te da poduzetništvo treba biti slobodno i funkcionirati na tržištu.


Na vijeću je kroz prvo čitanje najavljeno i donošenje proračuna za 2018. godinu koji će iznositi 15,4 milijuna, što je za 4,4 posto veći proračun od lanjskog.