Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Proslava Dana antifašističke borbe u Lukovu

General Tus: Prije 73 godine nije se naslućivalo da će se opet morati u borbu za slobodu

Foto Franjo Deranja
Foto Franjo Deranja
Autor:
Objavljeno: 22. lipanj 2014. u 13:38 2014-06-22T13:38:00+02:00

LUKOVO (Bribir) - Središnja svečanost u povodu Dana antifašističke borbe za crikveničko-vinodolski kraj održana je na visoravni Lukovo, u bribirskoj šumi, u unutrašnjosti Vinodolske općine.

Na skupu kojem je, u ime pokrovitelja svečanosti, uz stotine žitelja nazočio i župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, te saborski zastupnik Saša Đujić, govorio je general Anton Tus, prvi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

- Hrvatska je, kao dio antifašističke koalicije, imala već prve tri godine Narodnooslobodilačke borbe, glavninu vojno-obrambenog potencijala na širem prostoru bivše države, u kojoj je istovremeno, također, bilo raznih i različitih ideoloških pravaca ali je samo jedan bio ispravan, a to je antifašizam, - rekao je Tus.

– Od ukupno 471 tisuće tadašnjih hrvatskih ljudi koji su bili vezani uz NOB-e,230 tisuća bilo je u oružanim formacijama, a ostali su bili organizirani u ustanovama narodne vlasti i logistike.

unnamed (4)

– Tada se, prije 73 godine, nije nikako moglo ni naslućivati da će se opet, svega pedesetak godina kasnije, prije otprilike dva desetljeća, opet morati u borbu za slobodom i protiv novih oblika fašističke ideologije, - rekao je stožerni general Anton Tus koji je s nepunih 13 godina stupio u NOB-e, a i kao general HV dao izniman osobni obol u Domovinskom ratu, značajno utječući na moral naših branitelja ulaskom u hrvatske vojno-braniteljske formacije i dolaskom na čelo Glavnog stožera OS HV.

Župan Zlatko Komadina rekao je koliko je značajno bilo upravo ovo primorsko-goransko područje u oba oslobodilačka rata, antifašističkom i Domovinskom.

U NOB-i granica prema Italiji bila je na Sušaku te je išla kroz gorskokotarski kraj, a u drugom, također obrambenom Domovinskom ratu, ovaj kraj dao je iznimno značajan doprinos u velikom broju branitelja i u logističkoj potpori sasvim bliskoj bojišnici na području susjedne Ličko-senjske županije. Komadina je pozdravio veterane obaju oslobodilačkih ratova, i antifašističke borce i branitelje iz Domovinskog rata! Počast je šutnjom odana svima poginulima u oba obrambena rata, NOR-u i u Domovinskom ratu.

Nedavno preminulom antifašističkom borcu Mati Koščiću također je odana počast.

Skup je u ime domaćina pozdravio i Ivica Crnić, načelnik Vinodolske općine, a vijence na spomen obilježje narodnom ustanku u bribirskoj šumi položili su, uz pokrovitelja PGŽ Zlatka Komadine, te domaćina proslave Vinodolske općine i predstavnici gradova Crikvenice i Novog Vinodolskog, Silvia Crnić i Veselko Mutavgjić zamjenici gradonačelnika, te gradonačelnik Oleg Butković, kao i izaslanstvo Općine Fužine.

Svečanosti je nazočio i velik broj sudionika NOB-e s područja Primorsko-goranske županije, a među njima bio je Anđelko Manestar, predsjednik županijske Matice umirovljenika.

U glazbenom dijelu programa, uz intoniranje svečanih pjesama, državne hrvatske himne i himne PGŽ-e, nastupila je Ženska klapa „Žurnada“ iz Bribira.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka