Mala škola hrvatskog

Djeca iz Omana, Katara, SAD-a… u Novom uče jezik i kulturu svojih predaka

Anto Ravlić

Mala škola hrvatskog jezika i kulture već četvrt stoljeća okuplja djecu iseljenika u Novom Vinodolskom



NOVI VINODOLSKI Već 25 godina mali Hrvati iz svijeta uče jezik i upijaju hrvatski duh u Maloj školi hrvatskog jezika i kulture u Novom Vinodolskom. Pravi izbor jer je Novi zaista grad hrvatske tradicije, kulture i jezika. Malu školu hrvatskoga jezika i kulture organizira Hrvatska matica iseljenika.


Ovogodišnja škola okupila je rekordnih 78 polaznika iz 16 zemalja: SAD-a, Omana, Katar, Švicarske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Italije, Velike Britanije, Belgije, Švedske, Slovenije, Nizozemske, Francuske, Španjolske i Hrvatske. Ideja ljetovanja je da djeca između 9 i16 godina koja žive izvan Hrvatske, u zajedništvu s djecom iz različitih mjesta u Hrvatskoj, unaprijede svoje znanje hrvatskog jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu kraja u kojemu borave. Desetodnevna škola ima dom u Domu Crvenog križa grada Zagreba, hostelu Villa Rustica. Uvjeti idealni, dom gotovo na plaži, vrijeme za poželjeti.


– Djeca imaju ispunjen dan, sudjeluju u kreativnim igraonicama-radionicama: jezičnoj, kulturološkoj, novinarskoj, lutkarskoj, dramskoj, plesnoj i filmskoj, a pored toga imaju sportske i rekreativne sadržaje. Naravno, kupanje je neizostavno. Mnoga se djeca vraćaju, dovode braću i prijatelje, interes je sve veći i to je dokaz da škola ima smisla i kvalitetu. Djeca su najbolji veleposlanici – objašnjava voditeljica projekta Lada Kanajet Šinić, dodajući da je škola stvorila prijateljstva, da su mnogi polaznici ostali u kontaktu, da zajedno ljetuju.




Djeca su podijeljena u deset grupa. Ovisno o znanju hrvatskog jezika. Tri grupe čine djeca koja uopće ne poznaju hrvatski jezik. U Novom je i grupa od 22 djece iz Molisea, hrvatske zajednice u Italiji. Njihov dolazak omogućili su HMI, Grad Zagreb i Zagrebačka županija. U Novom uživaju Marko Ciciliani iz Švicarske i Gabrijel Lončarić iz Katara. Marku se najviše sviđa stolni tenis, kupanje i odlasci u grad. Gabrijel uživa u moru, a Novi Vinodolski mu se jako sviđa. Zastori na učenje jezika i druženje se spuštaju završnom priredbom kojom će se obilježiti i 25. godišnjica jedinstvenog programa u Lijepoj Našoj.