Nagrade u SAD-u i Srbiji

“Discover, Enjoy, Repeat” Promotivni turistički film Crikveničke rivijere dobio dvije festivalske nagrade

Anto Ravlić

Nagrađeni film turističke zajednice prikazuje u sedam minuta crikveničku gastronomiju, plaže, prirodne ljepote, zdravlje, sport, rekreaciju i zabavu, raznovrsna događanja, tradiciju te kulturno-povijesnu baštinu.



CRIKVENICA Uz izvrsne turističke rezultate, na crikveničku rivijeru stigle su i dobre vijesti. Promotivni film Turističke zajednice Grada Crikvenice dobio je dvije nagrade u međunarodnoj konkurenciji. Film TZ Grada Crikvenice »Discover, Enjoy, Repeat« (Otkrij, uživaj, ponovi) dobio je nagradu festivala »US International Film & Video Festival« iz Los Angelesa, a potom je stiglo priznanje »Bijeli bagrem« za isti film s devetog Međunarodnog festivala turističkog i ekološkog filma »Silafest 2017« u Srbiji za najbolju montažu.


Četiri verzije


Festival u Srbiji održavao se na obali Dunava, u Velikom Gradištu nedaleko Beograda. Dio je lanca CIFFT-a (Međunarodno udruženje turističkih filmskih festivala) i svake godine okuplja najeminentnije autore iz cijeloga svijeta.





Kako što bolje predstaviti destinaciju u tek sedam minuta te 90, 60 ili samo 30 sekundi? Turistička zajednica Grada Crikvenice to je učinila vrlo uspješno putem četiriju turističkih filmova, koji su predstavljeni lani. Prva je verzija duga otprilike sedam minuta, prikazuje cjelokupnu ponudu rivijere, a nazvana je »Discover, enjoy, repeat«, jednako kao i njena kraća verzija od 90 sekundi. Film »Relax, feel good, repeat« (Opusti se, osjećaj se dobro, ponovi) traje 60 sekundi, a posvećen je aktivnom odmoru i zdravstvenom turizmu. Četvrta i najkraća verzija filma u samo 30 sekundi donosi priču o događanjima, a ime joj je »Live, learn, repeat« (Živi, nauči, ponovi). Glavnina filma je snimljena tijekom 2014. i 2015. godine, a raznovrsni motivi i aktivnosti koje čine ukupnost turističke ponude snimani su prema zamislima Turističke zajednice Grada Crikvenice. Atraktivne kadrove četiriju mjesta crikveničke rivijere, Crikvenice, Dramlja, Jadranova i Selca, prati i glazba, dijelom je to i tradicionalni glazbeni izričaj pa glazbenu kulisu filmu nagrađivanom filmu daju ženska klapa Sveta Jelena te Trio Crikvenica.


Na Silafestu je nagrađena najduža verzija filma, u kojoj se skladno isprepliću crikvenička gastronomija, prekrasne plaže, prirodne ljepote, zdravlje, sport, rekreacija i zabava, raznovrsna događanja, tradicija te kulturno-povijesna baština. Direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić sudjelovala je na festivalu te preuzela nagradu. Projekcije filmova su se održavale ukupno pet dana u Gradskom parku.


Jaka konkurencija


Crikveničani ističu da je konkurencija bila jaka, a stizala je iz Slovenije, Velike Britanije, Austrije, Njemačke, Nizozemske, Danske, Portugala, Grčke, Švicarske, SAD-a, Turske i Egipta. Raznovrstan je program festivala u Velikom Gradištu obuhvaćao i brojne druge aktivnosti, od svakodnevnih press konferencija pa do natjecanja u ribolovu i susreta sa studentima turizma.