Primaju pacijente i u ambulanti

Crikvenička hitna pomoć na mukama: Imaju najviše intervencija od svih dodatnih timova u Hrvatskoj

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

U crikveničkoj hitnoj ove sezone zaprimili su 515 pacijenata koji zapravo nisu trebali hitnu pomoć, ali nisu imali druge opcije, a to timu, prema broju intervencija najzaposlenijem u Hrvatskoj, dodatno otežava posao



CRIKVENICA  Iako je prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, od njihovih 20 dodatnih timova, ovog ljeta najviše intervencija zabilježio tim koji je smješten u Crikvenici, u razgovoru s voditeljem ispostave Crikvenica Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, dr. Hrvojem Sokolićem, saznajemo da je hitnih intervencija ovog ljeta sveukupno bilo manje nego prošle sezone.


U Crikvenici standardno funkcioniraju Tim 1 i Tim 2 za hitnu intervenciju. Tim 1 sastavljen je od liječnika, medicinskog tehničara te vozača, dok Tim 2 čine dva medicinska tehničara od kojih je jedan vozač. Tijekom ljetnih mjeseci Tim 2 dodatno je pojačan s četiri liječnika i funkcionira na isti način kao i Tim 1, što je potrebno zbog povećane gužve tijekom turističke sezone.


Od 15. lipnja do 12. kolovoza u Crikvenici su provedene ukupno 702 intervencije, dok su za isto razdoblje prošle godine zabilježene 764 intervencije. Najviše se intervenira zbog kroničnih bolesti i akutnog stanja, ukupno 491 put ove godine, dok je lani za istu kategoriju zabilježeno 550 intervencija.




– Svi ljudi, a posebno kronični bolesnici, trebali bi se držati liječničkih uputa o ponašanju tijekom vrućina. Između 10 i 17 sati najbolje je vrijeme provoditi u rashlađenoj prostoriji te je potrebno konzumirati dovoljno tekućine i više manjih i lakših obroka. Lijekovi se trebaju čuvati na temperaturi do 25 stupnjeva Celzijusa, a ukoliko je sobna temperatura viša od toga, potrebno je lijekove staviti u frižider – poručuju liječnici.


Ostale intervencije u Crikvenici odnose se na razne povrede kojih je ove godine bilo 116 te prometne nesreće kojih je bilo 35. Neodređenih intervencija, koje ne pripadaju nijednoj kategoriji, bilo je 46, a 14 intervencija bilo je nepotrebno. Sokolić je napomenuo da, kada se zove hitna pomoć za drugu osobu, treba prvo prići toj osobi i provjeriti njezino stanje jer se nekada ne radi o hitnom slučaju.


Ove se brojke bitno ne razlikuju od prošlogodišnjih, no ima i jedna pozitivna razlika. Sokolić je istaknuo kako su ove godine imali samo jednu intervenciju zbog utapanja, dok ih je prošlog ljeta bilo više. Zanimljivo je i da su u srpnju ove godine u Crikvenici tri osobe ozlijeđene i od udara groma, no na svu sreću nitko nije smrtno stradao.


Osim intervencija, hitna pomoć zaprimi mnogo pacijenata i u ambulanti. Ove sezone su zaprimili 515 pacijenata kojima nije bila potrebna hitna pomoć, no dolaze k njima jer turistička ambulanta radi u smjenama pa pacijenti često nemaju druge opcije. Sokolić ističe da im to otežava posao jer njihov je primaran zadatak intervencija na terenu, na koju svakog časa moraju biti spremni.