Projekt

Crikvenica prva u Hrvatskoj kreće u istraživanje kvalitete života

Asja Perović, dr. med.



CRIKVENICA Grad Crikvenica krenuo je minulog vikenda s projektom »Kako povećati kvalitetu života?« u sklopu kojeg je održano prvo predavanje i radionica »Ekonomija sreće – kako povećati kvalitetu života?«. Radionicu je u Gradskoj vijećnici održala profesorica s Ekonomskog fakulteta u Osijeku dr. sc. Anita Freimann koja je doktorirala upravo na temu ekonomije sreće to jest kvalitete života i indeksa sreće. Na radionici i predavanju aktivno je sudjelovala i zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić koja je istaknula da je Grad Crikvenica prvi grad u Hrvatskoj koji je započeo s projektom istraživanja kvalitete života na svom području.


Radionica je započela zanimljivom simulacijom razmjene informacija o osobnim vještinama koja je kasnije predstavljena kao ekonomija dijeljenja, gdje bi se usluga plaćala uslugom. Sudionici su nakon prvog interaktivnog dijela poslušali predavanje o subjektivnom i objektivnom blagostanju te je nakon toga prikazan dokumentarni film o ekonomiji sreće odnosno utjecaju globalizacije na sve sfere ljudskog djelovanja.


Najveću ulogu u širenju negativnog osjećaja imaju mediji koji obasipaju negativnim porukama i pričama kako bi ljudi uvijek imali o čemu razmišljati, za čim strepiti. Putem interneta i aplikacije za rješavanje kratkih pitanja sudionici su se okušali u znanju o određenim pojmovima koji su kasnije bili tema rasprave i saznali jedan od načina koji mogu primjenjivati u svojim djelatnostima za ispitivanje neke referentne skupine. Zadnje predavanje bilo je posvećeno isključivo sreći, odnosno kako povećati kvalitetu života i kako sam sebi pomoći u traganju vlastite sreće. Ono što je često teško i za što treba puno hrabrosti i odricanja je napustiti svoju zonu komfora i biti kreator vlastite sreće. (G. C.)