Iznimni hodočasnici iz Selca

Brat i sestra sa svojih ukupno 206 godina na vrhu brda Sv. Juraj!

Franjo Deranja

Foto F. Deranja

Foto F. Deranja



SELCE – BRIBIR -  Nastavljena je tradicija slavljenja blagdana svetoga Jurja, na istoimenom brdu između Selca i Bribira, na 254 metra nadmorske visine. U crkvici sv. Jurja svečanoj misi, koju su zajedno služili bribirski i selački župnik, vlč. Nikola Gajić i vlč. Tomislav Ćurić, nazočili su i u njoj sudjelovali mještani Selca, Bribira, Crikvenice, Novog Vinodolskog, te njihovi prijatelji, vikend-žitelji i turisti.


Proslava tog blagdana od pamtivijeka je i svojevrsno hodočašće strmim prilazom do crkve sv. Jurja, što za starije sudionike slavlja potraje i malo dulje.


Na vrh brda na kojem je izgrađena crkvica sv. Jurja i ovaj put je kao i proteklih nekoliko godina, otkad se nakon 78 godina vratio iz Sjedinjenih Država, došao i Josip Kršul, Selčanin, koji je napunio 104 godine a najveći dio života, u Kaliforniji, bio je kao ekonomski emigrant od 1935. godine i u Drugom svjetskom ratu američki marinac u vojnim operacijama na Iwo Jimi. S njim je brdo sv. Juraj i ovaj put posjetila i njegova sestra Jelena Jeličić, koja je u 102. godini života.




Rijetke prigode i još rjeđi posjetitelji, dvoje Selčana u tako visokoj životnoj dobi, s ukupno, čak, 206 godina!


Uz hodočašće na brdo i u crkvu sv. Jurja vezuje se i svojevrsni davni prijepor Selčana i Bribiraca koji je ljepše pretvoriti u anegdotu, a upravo to su učinili svećenici bribirske župe svetih Petra i Pavla, odnosno selačke župe svete Katarine. Odvajkada se Bribirci i Selčani natječu tko će prije doći na blagdan sv. Jurja na vrh brda i na misu u istoimenu crkvu omiljenog mučenika, a tome je uzrok dvojba čija je crkva i na čijem je zemljištu nekada izgrađena.


Solomonskim odgovorom svećenika, ovaj put, došlo se do rješenja (?): crkvu su izgradili Bribirci, ali na selačkom zemljištu!


I svi su – i ovaj put, kao i mnogih godina dosad – zajedno zapjevali obredne pjesme slaveći blagdan svetoga Jurja!