Jadranovo

Atraktivna Lidija Bačić zapalila uvalu Grabrova i stavila točku na “i” proslave Jakovlje

Nataša Car

Nakon pobjede na »Jakovarskim veslima« članovi ekipe JJJ su barkom dovezli kip svetog Jakova na rivu Mulinu, a potom je krenula procesija do crkve ispred koje je održana sveta misa



JADRANOVO Kao i svake godine, u Jadranovu se slavila Jakovlja koja je osim obilježavanja samog blagdana svetog Jakova uključivala još mnogo sportskih i zabavnih događanja. Najviše publiku privukla je velika završnica proslave povodom koje su mještane i njihove goste zabavljali tamburaški sastav Baruffa i Lidija Bačić.


Proslava Jakovlje otvorena je 14. srpnja stolnoteniskim turnirom, nakon kojeg su tjedan dana kasnije uslijedila »Jakovarska vesla«. Sam blagdan slavio se u 25. srpnja, a središnja proslava, ujedno i velika završnica održana je 28. srpnja. Poslijepodne je održan turnir na boćalištu Sveti Jakov, a navečer je prisutne dočekao pravi glazbeni spektakl.


Završni koncert na kojem su nastupili sastav Baruffa i Lidija Bačić bio je jedan od značajnijih događanja. Na koncertu u uvali Grabrova Baruffe su dobro zagrijale publiku za veliku zvijezdu. U ponoć je ispaljen vatromet, a potom su se pjevačica i tamburaški sastav izmjenjivali gotovo do 4 sata ujutro. Na koncert je došlo oko tri tisuće ljudi, a atmosfera je bila živa i vesela uz dobru ponudu hrane i pića. Uz glazbu, gosti su mogli uživati i u malom izložbenom sajmu postavljenom uz more.




Od velikog značaja za mještane je i sam blagdan svetog Jakova. Nakon velike pobjede na »Jakovarskim veslima« članovi ekipe JJJ su osim pehara dobili i čast sudjelovati u procesiji tijekom dana zaštitnika Jadranova. Pobjednička veslačka ekipa barkom je dovezla kip svetog Jakova na rivu Mulinu gdje su ga dočekali mještani. Kip se s mora dovodi na obalu jer je prema legendi davnih dana pronađen kako pluta na moru te je unatoč pokušajima nekih ljudi da ga unište ostao dobro očuvan. Nakon što su veslači s kipom stigli na rivu, krenula je procesija do crkve ispred koje je održana sveta misa.


Povodom proslave Jakovlje trebala je biti organizirana i manifestacija »Melodije s okusom mora«, no ona je zbog lošeg vremena odgođena. U Jadranovu će stoga na rivi Mulina sljedećeg ponedjeljka, 6. kolovoza, s početkom u 21 sat nastupiti Joso Butorac i klapa Vinčace.


Jakovlju je organizirao Mjesni odbor Jadranovo u suradnji s Gradom Crikvenicom, Turističkom zajednicom Grada Crikvenice, KUD-om »Martin Matetić«, boćarskim klubom Sveti Jakov, Županijskom lučkom upravom Crikvenica, Športsko-ribolovnim društvom Tunera, Župom sv. Jakova apostola Jadranovo, Ekskluzivom, Stolnoteniskim klubom Sveti Jakov, komunalnim poduzećem Eko-Murvica, Javnom vatrogasnom postrojbom Crikvenica, Lučkom kapetanijom Crikvenica i Ski taxijem Ahel.