ŽLU Crikvenica

Ambiciozni planovi uređenja crikveničkih luka: Nakon Podvorske, na redu glavna luka, Črni mol i Perčin

Anto Ravlić

U luci Črni mol zadržalo bi se 80 postojećih i dobilo 120 novih vezova  / snimio A. RAVLIĆ

U luci Črni mol zadržalo bi se 80 postojećih i dobilo 120 novih vezova / snimio A. RAVLIĆ

ŽLU Crikvenica raspolaže s 1.200 vezova, što je daleko ispod potreba želja domaćeg stanovništva i turista. Podvorska se počinje širiti početkom studenog, za Črni mol postoji zainteresirani investitor, a investicija u glavnu luku traži pomoć države



 Županijska lučka uprava Crikvenice priprema nekoliko projekata koji će oplemeniti crikveničke luke, učiniti ih sigurnijima te ponuditi više vezova u njima. ŽLU Crikvenica raspolaže s 1.200 vezova, što je daleko ispod potreba želja domaćeg stanovništva i turista.


Prva je na redu lučica Podvorska. Natječaj za izvođača raspisan je u kolovozu, a danas se otvaraju ponude. Radovi bi trebali početi u prvoj polovici studenog, a završetak se planira na proljeće. Radi se o prvoj fazi uređenja lučice koje uključuje uređenje glavnog lukobrana u dužini od 40 metara. Naime, pri izgradnji nasipa lukobran nije dovršen pa će napokon dobiti glavu i adekvatnije štititi lučicu. Time bi se dobilo novih 40 metara. Investicija je teška oko četiri milijuna kuna, a zanimljivo je da se radi o prvoj ozbiljnijoj investiciji u crikveničke luke tri desetljeća unatrag. Projekt u kojem sudjeluju ŽLU Crikvenica i Primorsko-goranska županija, s milijun kuna poduprlo je i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Planira se i druga faza, vjerojatno će se sljedeće godine uložiti još dva milijuna kuna u dogradnju srednjeg gata i hidrantske mreže.


Zainteresirani koncesionar


Veliki projekt priprema se i u lučici Črni mol.




– U ozbiljnim smo razgovorima s potencijalnim koncesionarom koji bi izgradio lučicu i upravljao njome. Projekt Črni mol vrijedan 15 milijuna kuna uvrstili smo u katalog Međunarodnog invest foruma koji danas počinje u Opatiji, objašnjava ravnatelj ŽLU-a Crikvenica Mario Kružić.


Forum organiziraju Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka u suradnji s Gradom Opatija, Agencijom za investicije i konkurentnost, Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Rijeka. Na Forumu će se predstaviti projekti nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja, kao i mogućnosti ulaganja na području Primorsko-goranske županije.


U luci Črni mol zadržalo bi se 80 postojećih i dobilo 120 novih vezova.


– U pregovorima s investitorima je uvijek otežavajući faktor što moramo zaštititi postojeće korisnike, napominje Kružić.


Kod izgradnje zapadnog lukobrana u crikveničkoj luci potražit će se potpora hrvatske Vlade. Radi se o investiciji od 17 milijuna kuna. Sam lukobran stajat će deset milijuna kuna, a produženje male palade sedam milijuna kuna.


Novi vezovi


– Građevinsku dozvolu imamo, dakle predstoji potraga za izvorima financiranja i može se početi graditi. Dvije godine se pripremalo širenje granica lučkog područja da bi se stvorili preduvjeti za gradnju, kaže ravnatelj crikveničke lučke uprave.


Još je nekoliko projekata na popisu ŽLU-a Crikvenica. Nakon proširenja granice luke Omorika, planira se raditi idejno rješenje luke s 80-100 vezova. Za luku Perčin u Jadranovu postoji idejno rješenje, a ići će se u izradu glavnog projekta. Ideja je nasipanje od dizalice na rivi Mulina do zavoja, na tom potezu uredila bi se šetnica od tri metra i dobili vezovi. Izgradio bi se obalni zid, a postavila bi se tri pontona s vezovima. Valobranski i dva unutarnja. Uz zaštitu postojećih, dobilo bi se novih 80 vezova.