Međunarodni simpozij keramike

Vrsni svjetski kipari spremni pogurati projekt Plemenitaš

Marinko Krmpotić

Užitak je raditi u Plemenitašu - Vesna Osojnički, David Binns, Alan Lacovetsky, Thatree Muangkaew i Ljiljana Grahovac - Fučkor / Foto Marinko Krmpotić

Užitak je raditi u Plemenitašu - Vesna Osojnički, David Binns, Alan Lacovetsky, Thatree Muangkaew i Ljiljana Grahovac - Fučkor / Foto Marinko Krmpotić

Binns, Muangkaew i Lacovetsky, umjetnici i profesori svjetskog ugleda, oduševljeni su onime što su vidjeli i osjetili te su spremni nastaviti suradnju. To bi trebalo potaknuti i širu zajednicu da zajedno od Plemenitaša stvorimo kvalitetan i međunarodno prepoznatljiv kulturni centar, kaže Osojnički



PLEMENITAŠ – Sutra u 12 sati u Plemenitašu će prigodnom svečanošću biti otvorena izložba keramičkih radova nastalih u ovogodišnjoj, 23. po redu Oblikovnoj radionici Plemenitaš, skulptorskom simpoziju koji je ove godine privukao šestero vrsnih umjetnika. Svi oni napravili su sjajan posao, potvrdivši kako u svijetu suvremenog kiparstva Plemenitaš ima veliki ugled, a moguć je i korak dalje, smatra Vesna Osojnički, idejna začetnica i umjetnica bez koje Oblikovne radionice i svih dosadašnjih saziva ne bi ni bilo.


»Od iduće godine ovo će se naše godišnje druženje zvati Internacionalni simpozij keramike i na njega ćemo nastojati privući, kao što smo to učinili i ove godine, svjetski relevantna imena s područja kiparstva. Sa stranim umjetnicima koji ove godine rade u Plemenitašu srela sam se prošle godine u Kini, upoznala ih s idejom i radom Plemenitaša i pozvala ih da ovog ljeta budu sudionici. Binns, Muangkaew i Lacovetsky vrhunski su svjetski umjetnici i profesori svjetskog ugleda, a budući da su ostali oduševljeni onim što su ovdje vidjeli i osjetili, spremni su nastaviti našu suradnju. Moj je cilj s njima i njihovim fakultetima napraviti što kvalitetniju suradnju te omogućiti i drugim vrsnim umjetnicima da dođu ovamo i dodatno podignu razinu našeg rada. Vjerujem da će baš ta svjetski znana imena, kojih će u idućim godinama biti još, motivirati širu društvenu zajednicu da se još više uključi te da zajedno od Plemenitaša stvorimo izuzetno kvalitetan i međunarodno prepoznatljiv kulturni centar«, rekla je Osojnički, a njene zamisli i ideje podupiru i umjetnici.


Uvjeti fantastični


Velšanin David Binns oduševljen je ljubaznošću, gostoljubivošću, prekrasnim prirodnim okružjem, hranom: »Tretiraju nas kao kraljeve i to sve spontano i s puno pozitivnih emocija. Zahvaljujem svima koji su pomogli u održavanju ovogodišnjeg saziva i nadam se da će doći do daljnjeg razvoja jer su uvjeti za rad umjetnika u Plemenitašu fantastični. Ovdje se može divno raditi i puno naučiti pa ću i osobno dati doprinos daljnjem razvoju ideje o pretvaranju ovog mjesta u okupljalište vrsnih umjetnika. Inače, dva sam puta ranije bio u Hrvatskoj i znam da je divna, ali ovo iskustvo me dodatno obogatilo i siguran sam da ću opet doći«, rekao je Binns, a njegovo oduševljenje dijeli i Kanađanin Alen Lacovetsky.




»Zaista uživam u boravku ovdje i žao mi je što ne mogu ostati duže. Nikad nisam bio u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a budući da dolazim iz Kanade (Winnipeg), relativno mlade zemlje, sve što sam ovdje do sada doživio je za mene jedan novi svijet. Recimo, moja Kanada je stara svega oko dvije stotine godina, a ja ovdje boravim u zgradi koja je možda i starija od Kanade! To me oduševljava, a isto sam tako ostao oduševljen i posjetom nekim muzejima u Zagrebu. Prije dolaska pogledao sam na internetu podatke o Hrvatskoj i vidio da je riječ o divnoj i prekrasnoj zemlji, a sve što sam doživio ovih dana u to me uvjerilo. Naravno, pokušat ću doći ponovo, i to u okviru projekta osmišljavanja međunarodnog simpozija keramike u Plemenitašu. Nadam se da će Vesnina ideja zaživjeti i da će se ovdje svake godine okupljati poznati svjetski umjetnici.


Obilje energije


Ovdje ne samo da možemo raditi u prekrasnom, mirnom i inspirativnom okružju, već i sami možemo jako puno toga naučiti što je za svakog umjetnika iznimno važno i potrebno. Zahvaljujem Vesni što nas je pozvala, presretan sam što sam prihvatio poziv i ovo je zaista fantastično iskustvo za mene«, rekao je Alan Lacovetsky.


Oduševljen svime što je doživio je i 36-ogodišnji Thatree Muangkaew koji je prvi put ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi. On je uz umjetnički rad prezentiran kroz niz samostalnih izložaba u Tajlandu, znan i kao vrstan mladi profesor na Univerzitetu Silpakorn u Bangkoku: »Ovdje je divno. Osjećam se ugodno, osjećam ljepotu i snagu prirode te strahovito puno energije. Moj je stav da su svi ljudi jako povezani, da smo svi na jedan način braća jer možemo uživati u prirodi, hrani, ljepoti… a toga svega ovdje ima i u tome uživam i pritom radim u keramici koju jako volim. Naravno, volio bih opet doći, i to baš u Hrvatsku, ovdje u Plemenitaš. Znaš, imam kod kuće motor i baš bih volio kad bih ga mogao dopremiti u Europu i putovati njime, a u Plemenitaš i Hrvatsku bih sigurno došao«, rekao je simpatični Tajlanđanin.