Gradsko vijeće Vrbovskog

Vrbovsko: Zatvara se Cetin, otpad od 15. travnja na Marišćini

Marinko Krmpotić

Privremena pretovarna stanica, prva u Gorskom kotaru, omogućit će Vrbovskom da od 15. travnja šalje otpad prema Marišćini  / snimio  M. KRMPOTIĆ

Privremena pretovarna stanica, prva u Gorskom kotaru, omogućit će Vrbovskom da od 15. travnja šalje otpad prema Marišćini / snimio M. KRMPOTIĆ

Prvi uvjet za prijavu na natječaj za EU sredstva je zatvaranje deponija što će se službeno dogoditi 15. travnja, kada kreće odvoz otpada prema Marišćini iz naše privremene pretovarne stanice koju smo u međuvremenu izgradili, rekao je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić



Sedma sjednica Gradskog vijeća Vrbovsko bila je radna, ujedno i svečana jer je njome obilježen Dan Grada Vrbovsko. No, to je, kako je to običaj otkad je gradonačelnik Dražen Mufić, učinjeno na jedan simboličan način kroz upućivanje čestitki svim građanima ovog područja, a podjela priznanja i nagrada uobičajena u takvim prilikama, uslijedit će na kraju mandata ove vlasti, napomenuo je Mufić.



Malo žešća rasprava vođena je na temu zimskog čišćenja cesta koje je, složili su se gotovo svi, bilo vrlo dobro realizirano, ali je Dalibor Kratohvil (nezvisni) zamjerio što je navodno posebno čišćeno pred gradonačelnikovom kućom, a Marijan Rački (SDP) predložio je da se strojevi za čišćenje opreme GPS-om kako bi se znalo kada i gdje čiste. Gradonačelnik Mufić nije prihvatio ove primjedbe te je Kratohvilu obećao i susret na sudu budući da je, naglasio je, netočno da je posebno čišćen ulaz pred njegovom kućom.



Nova radna mjesta




Predsjednica Gradskog vijeća Jasna Božić u svom je prigodnom govoru naglasila da se područje Grada Vrbovsko posljednjih godina očito razvija. To je, naglasio je potom Mufić, rezultat brojnih ulaganja i projekata koja ova vlast realizira već u svom drugom mandatu.


– Trenutačno je u Vrbovskom nezaposlena samo 291 osoba što je najmanje u posljednjih dvadesetak godina, rekao je Mufić. Naravno, nezaposlenost je mala sigurno i zahvaljujući odlascima nekih ljudi, ali svakako i zahvaljujući otvaranju novih radnih mjesta čemu je svakako pripomogao Grad svojim ulaganjima i projektima. Svakako treba težiti još boljim rezultatima i nikako nije dobro da se veliki dio mladih, nakon što završi srednju školu ili fakultet, ne vraća u Vrbovsko, djelomično i stoga što ovdje ne postoje radna mjesta za njihove profesije. Morat ćemo i o tome povesti brigu te potpomagati školovanje i studiranje onih profesija koje su ovom kraju potrebne, rekao je gradonačelnik Dražen Mufić naglasivši da uz aktivnosti gradske uprave pomoć očekuje i od države koja je u posljednje dvije-tri godine uspostavila pozitivan odnos prema Gorskom kotaru, ali i od izrade novih odredbi Zakona o brdsko-planinskom području kojeg treba što prije donijeti.


EU kandidatura


Svečani dio bio je, po tradiciji, duboko u sjeni radnog dijela sjednice koja je svoj najbitniji dio imala u donošenju Odluke o zatvaranju odlagališta otpada Cetin. Kako je pojasnio gradonačelnik Mufić, odluka o zatvaranju znači i početak sanacije tog odlagališta pri čemu će trošak od 3,5 milijuna kuna s udjelom od 85 posto snositi EU, deset posto dat će Fond za energetsku učnkovitost, a pet posto Grad Vrbovsko.


– Ovo je posljednja godina u kojoj je moguća kandidatura za EU sredstva, a mi smo među rijetkima koji su uspjeli ispuniti sve zahtjeve i uvjeren sam da ćemo uspješno aplicirati na natječaje za EU fondove. Prvi uvjet za prijavu je zatvaranje deponija što će se službeno dogoditi 15. travnja kad kreće odvoz otpada prema Marišćini i to iz naše privremene pretovarne stanice koju smo u međuvremenu izgradili. Sanacija bi trebala početi u rujnu ove godine, a ušteđenih 3,5 milijuna kuna uložit ćemo u niz drugih projekata kao što su energetska obnova zgrada vrtića, gradske uprave i policije, izgradnja Centra za posjetitelje u Kamačniku, uređenje skijališta u Vujnovićima te staza i šetnica u Kamačniku, najavio je gradonačelnik Mufić.


Lijevak za otpad


Oporba je primjedbe imala na privremenu pretovarnu stanicu pa je tako nezavisni Dalibor Kratohvil izrazio sumnju da će privremeno rješenje postati trajno što nije u skladu s proklamiranim idejama oku ugodnog ulaska u Vrbovsko s auto ceste, a Anton Burić (SDP) dodao je da su slični objekti obično zatvorenog tipa s pokretnim trakama unutar njih, što u ovom slučaju nije riječ.


Odgovarajući im gradonačelnik Mufić napomenuo je da će ovih dana radnici Dalmonta početi graditi lijevak kroz koji će iz kamiona otpad biti prebacivan u zatvoreni prostor privremene pretovarne stanice što znači da nikakve opasnosti s ekološkog stajališta neće biti. S deset glasova za, jednim suzdržanim i četiri protiv, prihvaćene su izmjene prostorno-planske dokumentacije koja omogućava daljnje poslove zbrinjavanja otpada, a prihvaćene su i izmjene urbanističkog prostornog uređenja vezane uz turističke projekte na Čogerljevom jezeru i u Vujnovićima.