Teološka tumačenja

Velečasni koji migrantima ne bi dao hrane i vode: “Stojim iza onoga što sam napisao”

P. N.

Foto arhiva

Foto arhiva

Stojim iza onoga što sam napisao, no izjava je u medijima izvučena iz konteksta, a maknuo sam je jer je to moj stav, a ne crkveni stav, rekao je svećenik Josip Tomić



RIJEKA Velečasni Josip Tomić, svećenik Župe Kupske doline komentirao je svoj poziv župljanima da migrante ne puste u kuće, da im kao “krivovjernicima” ne daju, pače, ni hrane ni vode.


“Kao svećeniku dužnost mi je voditi brigu o svojim župljanima i upozoriti ih na opasnosti ako ih vrebaju, komentirao velečasni za 24 sata.


Pojasnio je i zašto je objavu izbrisao s Facebook stranice svoje župe, nakon razgovora s novinarom Indexa Denisom Mahmutovićem.


Osobni stav, a ne crkveni




“Stojim iza onoga što sam napisao, no izjava je u medijima izvučena iz konteksta, a maknuo sam je jer je to moj stav, a ne crkveni stav. Ne mrzim nikoga… Crkva nas uči da pružimo pomoć putnicima, no ovdje se ne radi o putnicima”, dodao je.


Drži da nema što dodatno komentirati. Javljaju mu se, kaže, župljanima kojima su migranti dolazili u dvorišta, a on ih upućuje da se obrate policiji.



Josip Tomić migrante ne drži putnicima, na način kako ih to podrazumijeva teološka znanost, već vojnim dezerterima. Župljane je pozvao da čim migrante uoče o tome obavijeste redarstvenu vlast, jer će tako spasiti Europu od islamskog krivovjerja.


Što o svemu misli njegova pastva?


Radikalni katolički svećenici


Jednom mještaninu Broda na Kupi žao je ljudi, ali drži da treba štititi i nacionalne interese. Sa svećenikovom porukom se slaže, ali ne potpuno.


“Žao mi je žena i djece, dok muškaraca baš i nije jer ako smo mi hrvatski branitelji mogli braniti svoju domovinu… Sva ta situacija je dosta utjecala na sigurnost u našoj zemlji. Osjeća se doza nesigurnosti kada znaš da ti nepoznati ljudi s nepoznatim namjerama šeću oko kuće. Moja kćer više ne želi ići sama u šetnje jer se boji, sada uvijek netko od nas roditelja mora ići s njome, komentirao je jedan mještanin, za 24 sata.



Svena iz Delnica, pak, poruka velečasnog ni ne čudi, jer smatra da svi katolički svećenici uvijek imaju radikalne stavove. Smatra da nije humano pozivati ljude da se žednom i gladnom ne da voda i hrana. Valja imati na umu da je on čovjek, u kakvoj god situaciji se našao, smatra.


O običajima i kulturi


Premda, je velečasni Tomić svoj post obrisao, ostao je screenshot njegovih poruka.


“U ovom slučaju radi se o tzv. imigrantima najčešće muškarcima, vojnim dezerterima, koji se nisu htjeli odazvati pozivu legalne državne vlasti na obranu svoje domovine, kao i sumnjivim kretanjima žena i djece u cilju naseljavanja europskih kulturnih zemalja.


Foto Reuters


Foto Reuters



Oni nisu spremni prihvatiti našu tradiciju, običaje i kulturu”, napisao je Tomić.


Stoga je uputio poziv župljanima:


“Stoga se pozivlju svi župljani da nikoga ne primaju u svoje kuće, ne daju hranu, vodu i prenoćište, te smjesta redarstvenoj vlasti prijave sve one koji nisu im poznati ili nepoznati prolaze našim državnim teritorijem jer oni predstavljaju neposrednu opasnost ne samo Hrvatskom narodu već i Europi.


Antemurale christianitatis


Hrvatska je 500 godina bila predziđe kršćanstva i braniteljica Europe od islamskog krivovjerja. Nastavimo dalje ovu tradiciju i sačuvajmo Europu od najezde islamske ilegalne imigracije”, smatra velečasni.


U razgovoru s novinarom Indexa, Tomić se opravdavao da je uputio upozorenje nakon, kaže, više provala migranata u više kuća u selu Kupari.


Ipak, priznao je da smatra normalnim migrantima pružiti pomoć hranom i vodom, iako to smatra zadaćom države jer da su u pitanju ekonomski migranti.


Cijeli razgovor moguće je pročitati ovdje.