Počinitelji pronađeni

Vandalski čin na lokvarskoj Kalvariji: Petak 13. obilježili rušenjem križa

Marinko Krmpotić

Velečasni Ćibarić kraj srušenog Krista / Foto M. Krmpotić

Velečasni Ćibarić kraj srušenog Krista / Foto M. Krmpotić

Kako saznajemo iz neslužbenih izvora, svi počinitelji su evidentirani i privedeni, a navodno nije riječ o lokalnoj mladeži, već o mlađim osobama iz Rijeke



LOKVE Nedjeljne mise koje je u Lokvama i Crnom Lugu vodio velečasni Zlatko Ćibarić praćene su, uz molitve, suzama, tugom i ogorčenjem, a povod ovakvoj reakciji vjernika vandalski je čin koji se dogodio u noćnim satima petka i koji je zgrozio vjernike ovog kraja, ali i svaku normalnu osobu spremnu na poštovanje tuđih prava. Naime, skupina mlađih počinitelja odlučila je petak, trinaesti, provesti u skladu s obrascima okultnih crnomagijskih igara pa se popela do lokvarske Kalvarije, inače jedne od najljepših u Gorskom kotaru, vjerojatno i u Hrvatskoj te tamo skinula križ s Isusovim tijelom i u pokušaju da ga postavi naopako oštetila i kapelicu građenu 1875. godine, kao i sam križ te kip Isusa na njemu.


No, njihova je »djelatnost« uočena na vrijeme i djelatnici Policijske postaje Delnice reagirali su brzo i kvalitetno te su već u ranim jutarnjim satima subote, kako saznajemo iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora, svi počinitelji evidentirani i privedeni, a navodno nije riječ o lokalnoj mladeži, već o mlađim osobama iz Rijeke kojima je lokvarski kraj dobro poznat i koje su, očigledno, planirale ovaj ružni i nepotrebni čin. Policijska istraga koja je u tijeku svakako će otkriti pojedinosti, od motiva do načina oštećenja, ali sam posjet Kalvariji djeluje poprilično šokantno zbog srušenog i naopako postavljenog križa te vidljivih oštećenja na nedavno obnovljenoj kapelici. Župnik Ćibarić s tugom je, kao i vjernici njegove župe, primio vijest o ovom nepotrebnom i nerazumnom činu agresije.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista