Tradicija

Uspon na Špičasti vrh svladalo 150 planinara

Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Neke je motiviralo aktivno kretanje nakon blagdana, neke sam Špičasti vrh koji je vrlo atraktivan cilj, s vidikovcem nad dolinom Kupe, a neke kuhano vino, čaj i palačinke koje daju poseban čar pohodu



BROD MORAVICE – U organizaciji Planinarskog društva Vršak četvrtu godinu za redom održan je Novogodišnji palačinka pohod na Špičasti vrh, na kojem se okupilo oko 150 planinara iz mnogih dijelova Hrvatske, ali i iz Slovenije.


Neke je motiviralo aktivno kretanje nakon božićno-novogodišnjih blagdana, neke sam Špičasti vrh koji je vrlo atraktivan cilj, s vidikovcem nad dolinom Kupe, a neke kuhano vino, čaj i palačinke koje daju poseban čar pohodu.


– Kao planinarsko društvo koje je aktivno u ljetno vrijeme, prije nekoliko godina došli smo na ideju da organiziramo nešto i nakon Nove godine, pogotovo nakon obilja hrane, stoga se ideja za pohod činila idealna. Prvu godinu imali smo na pohodu 19 ljudi, pretežno naših članova, dok smo se kroz godine popeli i do oko 150 sudionika.




Na ideju o palačinkama nakon pohoda koje su postale i dio imena pohoda, došle su žene, majke, bake iz Moravičkih Sela te Brod Moravica koje ispeku popriličan broj palačinki – ove godine više od 300, budući da svatko dobije po dvije. Uz to, za zagrijavanje idealno dođe i kuhano vino ili čaj te druženje u samom centru Moravičkih Sela s domaćinima.


Tako se i stvori domaća atmosfera, vrvi ljudima ovo naše inače pusto mjesto, što nam je bio i cilj. Iduće godine planiramo proširiti sadržaj i program, pogotovo jer smo uvidjeli da zainteresiranih uistinu ima.


Vrijeme nam zna biti svake godine drugačije, od minus 20 do nekoliko stupnjeva u plusu, ali volja za druženjem i planinarenjem je uvijek ista, bez obzira na motivaciju – poručio je vidno zadovoljan ovogodišnjim pohodom predsjednik Planinarskog društva Vršak Emil Tušek.